Galaretka drobiowa to już chyba klasyka.
Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki.
Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem).
1/2 kg mięsa drobiowego (wg gustu, np. skrzydełka, udka, korpus, szyjka - ma dużo "kleju")
1 litr wody (mniej więcej)
1 duża marchewka
1/2 puszki zielonego groszku
żelatyna spożywcza
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Opcjonalnie:
1/2 puszki kukurydzy
1-2 jajka ugotowane na twardo
Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem).
1/2 kg mięsa drobiowego (wg gustu, np. skrzydełka, udka, korpus, szyjka - ma dużo "kleju")
1 litr wody (mniej więcej)
1 duża marchewka
1/2 puszki zielonego groszku
żelatyna spożywcza
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Opcjonalnie:
1/2 puszki kukurydzy
1-2 jajka ugotowane na twardo
Mięso i marchewkę (w całości) ugotować z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą oraz pieprzem.
Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę (proporcje wg opisu na opakowaniu).
Marchewkę pokroić w plasterki lub kostkę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
W miseczkach ułożyć po dowolnej ilości mięsa, marchewki, jajka, groszku i kukurydzy.
Całość zalać wywarem, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę (proporcje wg opisu na opakowaniu).
Marchewkę pokroić w plasterki lub kostkę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
W miseczkach ułożyć po dowolnej ilości mięsa, marchewki, jajka, groszku i kukurydzy.
Całość zalać wywarem, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!