Cukinia w panierce serowo-sezamowej to prawdziwy hit! Od zawsze uwielbiałam cukinię panierowaną w bułce tartej, a dodanie do niej sezamu i sera, to już naprawdę pychotka! Tak przygotowana cukinia to nie tylko świetna przekąska lub dodatek do dań mięsnych, ale też można ją podać na śniadanie lub kolację. W moim domu znika błyskawicznie bez jakichkolwiek dodatków, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby panierowaną cukinią zajadać się z ulubionym sosem. Koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis!
Ilość: 1 cały talerz o średnicy 20 cm widoczny na zdjęciu
Czas przygotowania: do 10 minut
Czas smażenia: do 20 minut
Cukinia w panierce serowo-sezamowej - składniki:
1 cukinia (niezbyt duża)
sól, pieprz
Do panierowania:
- 1 jajko (duże) + 1 łyżeczka mleka
- mąka pszenna do obtaczania
- 3-4 łyżki bułki tartej (płaskie)
- 3-4 łyżki sezamu (płaskie)
- 3-4 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
Ponadto:
- olej do smażenia
Cukinia w panierce serowo-sezamowej - przygotowanie:
Umytą cukinię ze skórkę pokroić na plasterki.
(Cukinię kroimy ze skórką, jeśli jest młoda. Starsze z twardą skórką należy obrać.)
Kawałki cukinii z obu stron oprószyć solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać z odrobiną mleka, a bułkę tartą połączyć z serem i sezamem. W między czasie na patelni rozgrzać olej. Cukinię obtoczyć kolejno w mące, jajku i następnie w bułce tartej z dodatkami. Smażyć z każdej strony na delikatnie złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!