Zupa posiada niezwykle wyrazisty smak i aromat.
Dodatek ryżu sprawia, że jest ona syta i idealnie sprawdzi się w chłodniejszych dniach.
mięso na wywar
ok 130g ryżu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
6 cm pora
2 ząbki czosnku
ziołowy koncentrat pomidorowy (może być zwykły)
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki prażonej cebulki
natka pietruszki
świeży koperek
bazylia, tymianek
śmietana
sól, pieprz
Ugotować wywar mięsny z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż (*) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszać koncentrat pomidorowy (ilość w zależności od jakości) i śmietanę (wg uznania).
Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku oraz prażoną cebulką.
Doprawić do smaku (m.in. solą, tymiankiem i bazylią).
ok 130g ryżu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
6 cm pora
2 ząbki czosnku
ziołowy koncentrat pomidorowy (może być zwykły)
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki prażonej cebulki
natka pietruszki
świeży koperek
bazylia, tymianek
śmietana
sól, pieprz
Ugotować wywar mięsny z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż (*) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszać koncentrat pomidorowy (ilość w zależności od jakości) i śmietanę (wg uznania).
Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku oraz prażoną cebulką.
Doprawić do smaku (m.in. solą, tymiankiem i bazylią).
(*) Ryż można ugotować oddzielnie i następnie zalać go zupą, ale ja wolę zupę zawiesistą i gęstszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!