Ryba w pomidorach to jedna z moich ulubionych wersji.
Zresztą w moim domu wszyscy ją lubimy i często jest przyrządzana - nie tylko w okresie świątecznym.
70 dag filetów rybnych
1-2 duże cebule
1-2 jajka
mąka do obtaczania
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
100g koncentratu pomidorowego
olej
sól, pieprz (polecam cytrynowy)
1-2 duże cebule
1-2 jajka
mąka do obtaczania
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
100g koncentratu pomidorowego
olej
sól, pieprz (polecam cytrynowy)
Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem.
Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące.
Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić.
Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić.
Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
Po lekkim ostudzeniu polać po rybie.
Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu smażyć.
Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące.
Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić.
Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić.
Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
Po lekkim ostudzeniu polać po rybie.
Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu smażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!