Przepis autorski (mój).
Rewelacyjnie smakują na ciepło (rozpływają się w ustach), jak również po ostygnięciu.
Idealne połączenie delikatnego sera i chrupiącej panierki.
Można z nich robić szaszłyki, jeść z sosem czy bez żadnych dodatków.
Idealne połączenie delikatnego sera i chrupiącej panierki.
Można z nich robić szaszłyki, jeść z sosem czy bez żadnych dodatków.
(Około 16 sztuk)
200g białego sera
20g żółtego sera
5 łyżek posiekanego szczypiorku
2 łyżki prażonej cebulki
sól, mielona czarnuszka (zamiast pieprzu)
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej
200g białego sera
20g żółtego sera
5 łyżek posiekanego szczypiorku
2 łyżki prażonej cebulki
sól, mielona czarnuszka (zamiast pieprzu)
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach - a twaróg podusić (np. widelcem).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z masy formować kulki (odrobinę mniejsze od wielkości orzecha włoskiego).
Każdą z nich obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z masy formować kulki (odrobinę mniejsze od wielkości orzecha włoskiego).
Każdą z nich obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!