Inspiracja z blogu: kulinarny oliwek.
Minimalnie zmieniłam proporcje, przygotowanie i dodałam sezam.
(25-30 sztuk)
125g masła
1 jajko
75g cukru
200g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g suszonej żurawiny
Dodatkowo:
1 białko
3 łyżki sezamu
3 łyżki orzeszków pinii
Minimalnie zmieniłam proporcje, przygotowanie i dodałam sezam.
(25-30 sztuk)
125g masła
1 jajko
75g cukru
200g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g suszonej żurawiny
Dodatkowo:
1 białko
3 łyżki sezamu
3 łyżki orzeszków pinii
Mąkę połączyć z posiekanym masłem, jajkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem i żurawiną.
Całość dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut) lub zamrażalce (15 minut).
Po tym czasie z ciasta formować małe kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kulki lekko spłaszczać za pomocą widelca, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i w rowki powtykać orzeszki pinii.
Piec 25 minut w 150-160 stopniach.
Całość dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut) lub zamrażalce (15 minut).
Po tym czasie z ciasta formować małe kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kulki lekko spłaszczać za pomocą widelca, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i w rowki powtykać orzeszki pinii.
Piec 25 minut w 150-160 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!