Przepis autorski (mój).
Szynkę z goździkami już robiłam, więc tym razem poeksperymentowałam z golonką.
Wyszła mięciutka, soczysta i bardzo aromatyczna.
Idealna na obiad lub z musztardą do chleba.
Przepis jest bardzo prosty, ale wart niejednokrotnego powtórzenia!
Mięso możecie doprawić według własnego smaku.
1 golonka wieprzowa z kością (około 1-1,2 kg)
Dodatkowo:
2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżka majeranku
2-4 ząbki czosnku
5 goździków
Opcjonalnie:
sól
Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać (w kratkę) ostrym nożem.
Mięso dokładnie natrzeć przyprawami.
Pod skórę powtykać plasterki czosnku - a goździki powbijać między nacięciami.
Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie golonkę umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 2 godzin (w między czasie sprawdzić czy jest miękka) w 180 stopniach.
(Pod koniec pieczenia - rękaw można przeciąć, aby mięso lekko się zarumieniło.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!