Grzyby - to przepyszne urozmaicenie tradycyjnych gołąbków.
(10 sporych sztuk)
kapusta
Farsz:
350g mięsa mielonego
300g grzybów
1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka)
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna")
sól, pieprz
Dodatkowo:
liście kapusty
1 marchewka
3 ząbki czosnku
2 suszone pomidory
2-3 łyżki majeranku
sól
Zasmażka (opcjonalnie):
1-2 łyżki mąki
2-3 łyżki masła/oleju
kapusta
Farsz:
350g mięsa mielonego
300g grzybów
1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka)
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna")
sól, pieprz
Dodatkowo:
liście kapusty
1 marchewka
3 ząbki czosnku
2 suszone pomidory
2-3 łyżki majeranku
sól
Zasmażka (opcjonalnie):
1-2 łyżki mąki
2-3 łyżki masła/oleju
Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do
wrzątku.
Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście.
Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy.
Przygotować farsz.
Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać z mięsem, jajkiem, rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą.
Masę doprawić do smaku.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się).
W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki.
Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, suszone pomidory oraz majeranek.
Wierzch przykryć liściem kapusty.
Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju).
Opcjonalnie przygotować zasmażkę.
Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka.
Gotować do zgęstnienia.
Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy.
Przygotować farsz.
Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać z mięsem, jajkiem, rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą.
Masę doprawić do smaku.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się).
W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki.
Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, suszone pomidory oraz majeranek.
Wierzch przykryć liściem kapusty.
Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju).
Opcjonalnie przygotować zasmażkę.
Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka.
Gotować do zgęstnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!