Ciastka należą do typu tych twardszych.
Są kruche i mocno orzechowe.
Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne!
(25-30 sztuk)
2 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kostka masła (dodałam 200g)
1 szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej)
(25-30 sztuk)
2 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kostka masła (dodałam 200g)
1 szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej)
Masło połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami.
Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
(Spód powinien być lekko zarumieniony. Uważać, aby mocno nie przypiec, ponieważ ciastka mocno stwardnieją.)
Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
(Spód powinien być lekko zarumieniony. Uważać, aby mocno nie przypiec, ponieważ ciastka mocno stwardnieją.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!