Bardzo prosta propozycja na smaczny i klasyczny obiad.
Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i zanurzone w pysznym sosie.
Pasuje w zasadzie do wszystkiego, więc to od Was zależy - z czym je połączycie.
Doprawić też możecie na swój smak.
500g dowolnego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
1 cebula (duża)
1 marchewka
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej/ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej/ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
świeża natka pietruszki
sól, pieprz
sól, pieprz
Mięso pokroić w plastry, delikatnie rozbić i oprószyć solą z pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka i zalać wodą.
Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na patelni (na tym samym oleju co smażyło się mięso).
Dodać (z tłuszczykiem) do bitek wraz z pokrojoną (w plasterki) marchewką i przyprawami.
Dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości.
(Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.)
Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na patelni (na tym samym oleju co smażyło się mięso).
Dodać (z tłuszczykiem) do bitek wraz z pokrojoną (w plasterki) marchewką i przyprawami.
Dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości.
(Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.)
Na końcu wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!