Szpajza to deser śląski na bazie jajek.
Jego konsystencję utrzymuje żelatyna.
Można go przyrządzić warstwowo czy też zabarwić za pomocą galaretki (dodać zamiast żelatyny).
Ja zrobiłam wersję cytrynową, ale fajnie komponuje się z różnymi owocami lub kakao.
Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel.
Smakuje rewelacyjnie.
(około 5 porcji)
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
Udekorować wg uznania.
Ja użyłam brzoskwiń w puszce, suszonej żurawiny, pokruszonych herbatników i kandyzowanych owoców. Polecam też bitą śmietanę.
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową.
Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami.
Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Deser przelać do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężał.Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową.
Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami.
Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Udekorować wg uznania.
Ja użyłam brzoskwiń w puszce, suszonej żurawiny, pokruszonych herbatników i kandyzowanych owoców. Polecam też bitą śmietanę.
Jak należy zrobić szpajzę z galaretką?
OdpowiedzUsuńGalaretkę należy rozpuścić w około 50 ml wody.
Usuń