Surówka z kapusty do doskonały dodatek do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego! Kapusta jest naprawdę smaczna, a ja mogę ją podjadać dosłownie z miski lub słoika. Pamiętajcie, aby długo nie stała, ponieważ może stać się kwaśna. Na pewno przez tydzień lub dwa nic się jej nie stanie. Dłużej w moim domu nie wytrzymała! Polecam.
Surówka z kapusty - składniki:
- 2,5 kg białej kapusty
-
1 szklanka oleju/oliwy (1 szklanka = 250 ml)
-
1/2 szklanki octu 10%
- 150g cukru
- 1 garść soli
Dodatkowo:
- 2-3 marchewki
Surówka z kapusty - przygotowanie:
Kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładnie połączyć z solą, cukrem, octem i olejem/oliwą. Wymieszaną sałatkę przełożyć do słoików i odstawić w chłodnie miejsce na 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!