piątek, listopada 27, 2015

Surówka z kapusty

 
Surówka z kapusty do doskonały dodatek do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego! Kapusta jest naprawdę smaczna, a ja mogę ją podjadać dosłownie z miski lub słoika. Pamiętajcie, aby długo nie stała, ponieważ może stać się kwaśna. Na pewno przez tydzień lub dwa nic się jej nie stanie. Dłużej w moim domu nie wytrzymała! Polecam.

 

Surówka z kapusty - składniki:

 
  • 2,5 kg białej kapusty
  • 1 szklanka oleju/oliwy (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 150g cukru
  • 1 garść soli
Dodatkowo:
  • 2-3 marchewki
 
 

Surówka z kapusty - przygotowanie:


Kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładnie połączyć z solą, cukrem, octem i olejem/oliwą. Wymieszaną sałatkę przełożyć do słoików i odstawić w chłodnie miejsce na 12 godzin.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger