Zainspirowałam się przepisem ze strony: MniamMniam.pl (Kasi).
Trochę go zmodyfikowałam a spód z precelków zamieniłam na ciasteczkowy.
Sernik jest przepyszny, lekki, kremowy i rozpływający się w ustach.
Idealne połączenie czekolady i lekko solonego masła orzechowego - sprawia, że
trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.
trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.
(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
Spód:
150g kruchych ciasteczek/herbatników
60g masła/margaryny
Masa serowa:
300g mielonego twarogu
100g masła orzechowego
1/4 szklanki cukru pudru
Wierzch:
200 ml śmietanki 30-36%
50g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej)
Opcjonalnie do dekoracji:
2 batoniki Snicers (małe)
zmielone orzeszki
Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na
garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na
małym ogniu.)
Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
Przygotować masę serową.
Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera.
Sernik udekorować wg uznania.
Sernik udekorować wg uznania.
Przed podaniem lekko schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!