Owsiane ciasteczka z jabłkami i cynamonem to ciastka, które dla miłośników tego połączenia będą nie lada przysmakiem. Są bardzo lekkie, miękkie w środku i dość syte. Mogą stanowić naprawdę zdrową alternatywę dla innych słodyczy, albo też sprawdzić się jako śniadanie zamiast klasycznej owsianki. Dodam, że cynamon podkreśla smak jabłek i dodatkowo przyśpiesza metabolizm. Natomiast płatki owsiane są źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i daje poczucie sytości. Do ciasteczek można dodać ulubione bakalie lub posiekaną czekoladę. Ja przygotowałam je w wersji podstawowej, bo taką najbardziej lubię! Polecam.
Ilość: 10 sztuk
Czas oczekiwania: do 15 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Wartość odżywcza wszystkich ciastek wg moich składników:
- Kalorie - 720
- Białko - 18,2g
- Tłuszcz - 22,5g
- Węglowodany - 108,7g
Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem - składniki:
- 2 jabłka (średnie; najlepiej słodkie)
- 3/4 szklanki płatków owsianych (1 szklanka = 250 ml; używam błyskawicznych)
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
-
1 łyżka oleju roślinnego/stopionego masła (najczęściej dodaję masło)
- 1 łyżeczka cynamonu
Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem - przygotowanie:
Jabłka zetrzeć do większej miski na tarce o dużych oczkach. Jajko roztrzepać widelcem i przelać do jabłek. Całość dokładnie wymieszać i następnie dodać płatki, cynamon oraz olej lub masło. Wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na maksymalnie 15 minut, aby płatki spęczniały. Po tym czasie z masy uformować kulki o wielkości
niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!