Przepis autorski (mój).
Bardzo prosta i szybka propozycja na pysznego kurczaka.
Marchewka pieczona razem z mięsem smakuje rewelacyjnie i stanowi idealny dodatek do obiadu.
500-600g kurczaka (dowolne części)
2 łyżki sosu rybnego (*)
papryka w proszku
czosnek granulowany
sól, pieprz
Dodatkowo:
Kurczaka umyć, osuszyć natrzeć sosem rybnym oraz resztą przypraw.
Odstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny.
Po tym czasie mięso razem z marchewką umieścić w rękawie do pieczenia.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
(*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny.
Dzięki nie mu mięso staje się kruche i soczyste.
Polecam sosy rybne dobrej jakości.
Ja użyłam tego od Kuchni Świata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!