Przepis autorski (mój).
Kuleczki są kruche i mocno seeerowe.
Idealna przekąska, od której ciężko się powstrzymać.
Naprawdę uzależniają!
(około 28 sztuk)
Ciasto:
100g mąki
50g margaryny
1 jajko
100g żółtego sera
sól (opcjonalnie do smaku)
Nadzienie:
około 10 sztuk suszonych pomidorów
Dodatkowo (opcjonalnie):
papryka w proszku do oprószenia
Kuleczki są kruche i mocno seeerowe.
Idealna przekąska, od której ciężko się powstrzymać.
Naprawdę uzależniają!
(około 28 sztuk)
Ciasto:
100g mąki
50g margaryny
1 jajko
100g żółtego sera
sól (opcjonalnie do smaku)
Nadzienie:
około 10 sztuk suszonych pomidorów
Dodatkowo (opcjonalnie):
papryka w proszku do oprószenia
Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką,
margaryną oraz jajkiem.
Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora.
Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć papryką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 10-12 minut w 190 stopniach.
(Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.)
Ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie z masy formować małe kuleczki (mniej więcej o wielkości między orzechem laskowym a włoskim).Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora.
Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć papryką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 10-12 minut w 190 stopniach.
(Ciasteczka powinny być chrupiące i ładnie zarumienione).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!