Fanką jajek nie jestem, ale tak przygotowane są rewelacyjne w smaku.
Uwielbiam tą puszystość i delikatność.
jajka (załóżmy, że po 2 na osobę)
2 plastry bekonu lub szynki prosciutto
szczypta soli
pieprz
zielenina (szczypiorek, koperek, natka pietruszki, itp.)
jajka (załóżmy, że po 2 na osobę)
2 plastry bekonu lub szynki prosciutto
szczypta soli
pieprz
zielenina (szczypiorek, koperek, natka pietruszki, itp.)
Potrawę najlepiej szykować tuż przed podaniem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ostrożnie oddzielić żółtka od białek (żółtka muszą zostać całe).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (szynka prosciutto lub bekon są wystarczająco słone, więc nie przesadzajmy z soleniem).
Na blaszkę wyłożyć tyle porcji ubitej piany, ile mamy żółtek.
Łyżką formować niewielkie dołki, w które należy włożyć żółtka.
Całość wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180°C.
Piec 10 minut.
W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y) i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe jajka od razu serwować posypane pieprzem i zieleniną.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ostrożnie oddzielić żółtka od białek (żółtka muszą zostać całe).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (szynka prosciutto lub bekon są wystarczająco słone, więc nie przesadzajmy z soleniem).
Na blaszkę wyłożyć tyle porcji ubitej piany, ile mamy żółtek.
Łyżką formować niewielkie dołki, w które należy włożyć żółtka.
Całość wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180°C.
Piec 10 minut.
W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y) i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe jajka od razu serwować posypane pieprzem i zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!