Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego).
Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty.
Osobiście - uwielbiam ich smak!
(około 30 sztuk)
30 g masła/margaryny
80 g cukru pudru
1 żółtko
30 ml mleka
20 ml whisky (użyłam rumu) (*)
50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych)
50g orzechów nerkowca (drobno posiekanych)
200g mąki pszennej
3g proszku do pieczenia (około 3/4 łyżeczki)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciastek
Masło/margarynę utrzeć na puszystą masę.
Ciągle ucierając - dodać
cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy.
Na końcu wsypać mąkę,
proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
Całość wyrobić do
uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej o średnicy 5-6 cm).
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w 160 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione.)
Ostudzone posypać cukrem
pudrem.
(*) Alkohol absolutnie nie jest wyczuwalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!