Przepis autorski (mój).
Deser można przygotować w formie ciasta/torciku - w niewielkiej tortownicy (o średnicy max 18 cm). Dość sztywna konsystencja pozwala na łatwe krojenie mniejszych kawałków.
Przypomina lekki sernik na zimno - jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z subtelnym oraz orzeźwiającym smakiem mango.
(3-4 porcje)
Masa serowo-jogurtowa:
400g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego; może być grecki)
100-110g twarogu (zmielonego)
100 ml mleka
5 łyżek cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
2-3 łyżeczki żelatyny (płaskie)
Mus z mango:
200g zmiksowanego mango (około 1 średni i mocno dojrzały owoc)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru (lub wg gustu; w zależności jak słodkie jest mango)
1 łyżeczka żelatyny (płaska)
Dodatkowo:
Biszkopty przełamać na 3-4 części i ułożyć na dnie dnie szklanek/pucharków.
Przygotować mus z mango.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Mango zmiksować blenderem i wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
Całość lekko podgrzać (nie gotować), wymieszać z żelatyną i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serowo-jogurtową.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.
Jogurt połączyć z serem, cukrem, esencją waniliową i następnie wymieszać z ostudzoną żelatyną.
Do szklanek/pucharków przekładać (naprzemiennie) po kilka łyżek musu i masy (aż wszystko zostanie zużyte).
Całość delikatnie zamieszać patyczkiem do szaszłyków.
(Utworzy się marmurkowy wzór.)
Desery schłodzić w lodówce - do stężenia całości.
Do ozdobienia użyłam elementów ze SweetBoxa (SweetBox Kaszubski).
Do ozdobienia użyłam elementów ze SweetBoxa (SweetBox Kaszubski).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!