Zainspirowałam się przepisem ze strony: vegeta.pl.
Oczywiście kotlety zrobiłam "po swojemu", z własnymi proporcjami składników i dodatkami.
(około 8 sztuk)
300g mięsa mielonego
100g twarogu (użyłam z wiaderka, może być w kostce)
100g twarogu (użyłam z wiaderka, może być w kostce)
1 cebula (posiekana)
1-2 ząbki czosnku
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 suchej bułki namoczonej w mleku lub wodzie (użyłam grahamki)
1/2 suchej bułki namoczonej w mleku lub wodzie (użyłam grahamki)
2 łyżki bułki tartej (można nie co mniej)
1-2 łyżki posiekanego koperku
1-2 łyżki posiekanego koperku
suszona natka pietruszki
majeranek
majeranek
sól, pieprz
Dodatkowo:
Dodatkowo:
bułka tarta o obtoczenia
olej do smażenia (mieszam z masłem klarowanym)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
olej do smażenia (mieszam z masłem klarowanym)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Całość oprawić o smaku.
Z masy formować kotlety.
Z masy formować kotlety.
Każdego z nich obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!