Ciasto z serii: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło".
Pierwotnie miały być ciasteczka, ale niestety - nie każdy przepis w internecie jest wiarygodny.
Może to i dobrze, ponieważ dzięki temu powstało to pyszne ciasto.
To idealna propozycja dla miłośników ryżu oraz dla tych, którzy nie mogą się do niego przekonać - po jego spróbowaniu pokochają ryż.
(Tortownica o średnicy 18 cm)
Ciasto:
100g ryżu (użyłam Basmati)
1 jajko
2 łyżki śmietany
3 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
20g czekolady (użyłam gorzkiej)
3 duże łyżki miodu
20g czekolady (użyłam gorzkiej)
3 duże łyżki miodu
2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)
Bita śmietana:
200 ml śmietany 30-36%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 banan
wiórki kokosowe do posypania
Ryż ugotować i po odcedzeniu (przestygnięty, ale jeszcze ciepły) dokładnie połączyć z resztą składników.
(Czekolada powinna się rozpuścić.)
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
Kremówkę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno, lekko schłodzić a następnie przełożyć na ostudzone ciasto.
Banana pokroić w plasterki i ułożyć na bitej śmietanie.
Całość posypać wiórkami czekoladowymi i kokosowymi.
Dodatkowo ciasto można ozdobić wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!