Placuszki z sera z wiaderka to doskonały pomysł na szybkie śniadanie lub inny posiłek na słodko. Są naprawdę smaczne i bardzo syte. Czasami urozmaicam je różnymi dodatkami takimi, jak czekolada, kakao lub cynamon. Jednak przyznam, że najczęściej w moim domu gości wersja waniliowa, którą postanowiłam podzielić się z Wami. Placuszki z sera z wiaderka są również idealnym sposobem na wykorzystanie sera, jeśli pozostał po przygotowaniu jakiegoś ciasta. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ilość: około 15 sztuk
Czas przygotowania: do 15 minut
Placuszki z sera z wiaderka - składniki
Placki:
- 300g sera z wiaderka
- 100g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru (płaska)
- kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak zrobić placuszki z sera z wiaderka?
Wszystkie składniki na placki umieścić w misce i za pomocą łyżki wymieszać na jednolitą konsystencję.
(Masa wyjdzie gęsta i klejąca, ale taka powinna być.)
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Łyżką wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron.
(Posiadam kuchenkę gazową i patelnię stawiam na najmniejszy palnik, a ogień ustawiam na maksimum.)
Placuszki odsączyć z nadmiaru oleju. Podawać posypane cukrem pudrem lub ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!