Muffinki bananowo-czekoladowe z jabłkiem bez cukru to pyszna przekąska, którą można zabrać do szkoły, pracy lub na spacer. Świetnie też sprawdzą się jako podwieczorek, albo po prostu jako ciastko, które zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Muffinki smakują przepysznie i są przyjemnie wilgotne. W moim domu znikają błyskawicznie. Koniecznie je przygotujcie i przekonajcie się, że wszelkiego rodzaju wypieki bez cukru też mogą być smaczne!
Ilość: 7-8 sztuk
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Muffinki bananowo-czekoladowe z jabłkiem bez cukru - składniki:
- 1 banan (waga bez skórki 100g)
- 1/2 jabłka (waga po obraniu 75g)
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju
- 125g mąki pszennej (można użyć orkiszowej lub pomieszać z pełnoziarnistą)
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić muffinki bananowo-czekoladowe z jabłkiem bez cukru?
Banana rozgnieść widelcem na w miarę jednolite puree. Jabłko zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. W pierwszej miseczce wymieszać mąkę z kakao, sodą i z proszkiem do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko, olej oraz banana i jabłko. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą z papilotek wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Gotowe babeczki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Muffinki bez cukru - dodatkowe informacje:
Muffiny można urozmaicić, np. dodając do środka orzechów lub posypując przed pieczeniem płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!