Sówki z wafli ryżowych to pyszna, zdrowa i przyznajcie, że urocza przekąska, która przypadnie do gustu nie tylko dla dzieci. Najmłodsi za nią przepadają, ale ja jako dorosła kobieta, również skuszę się na taką słodką sówkę. Poniżej zostawiam Wam propozycje składników, z których można przygotować sowy z wafli. Ja zazwyczaj smaruję wafle masłem orzechowym, skrzydła robię z jabłka, a resztę z owoców, które posiadam pod ręką. Czasami oczy powstają z marchewki. Jedno przyznam, nie ważne z czego powstaną sówki, ale zawsze znikają błyskawicznie!
Czas przygotowania: do 10 minut
Sówki z wafli ryżowych - składniki:
- wafle ryżowe
- masło orzechowe (lub serek, albo krem czekoladowy)
- jabłko na skrzydła
- banan i wiśnie na oczy (lub np. jagody, borówki; oczy można też zrobić z plastrów marchewki)
- malina na nos (lub inny kawałek owocu)
- posypka (np. mak, sezam, płatki owsiane itp.)
Jak zrobić sówki z wafli ryżowych?
Wafle ryżowe należy posmarować masłem orzechowym lub innym smarowidłem. Umyte jabłko przekroić na 4 części, wydrążyć z niego gniazdo nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Dwa plastry położyć po bokach wafla, aby utworzyły skrzydła. Plasterki banana umieścić przy górze wafla, tak żeby tworzyły oczy. Na bananie ułożyć połówki wiśni lub inne owoce. Z kawałka maliny zrobić sówce dziób. Posypką posypać dół wafla, co ma przypominać pióra.
Wow, jakie to pomysłowe. Super!
OdpowiedzUsuńUrocze są! 😍😍
OdpowiedzUsuńPrzecudne są!
OdpowiedzUsuń