Rogaliki z ciasta francuskiego piekę dosyć często, kiedy potrzebuję szybkiego deseru na już. Są naprawdę proste w przygotowaniu i smakują rewelacyjnie. Czasami do środka dodaję czekoladę, czasami gęsty dżem, albo też od razu robię rogaliki z różnymi nadzieniami. Chyba szybciej nie da się upiec chrupiących rogalików, które wszystkim smakują. Rogaliki ładnie też wyglądają na imprezowym stole. Smacznego!
Ilość: około 16 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15-18 minut
Rogaliki z ciasta francuskiego - składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (moje miało 275g)
- czekolada, gęsty dżem lub marmolada
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania (może być całe jajko, same białko lub żółtko)
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?
Płat ciasta francuskiego przechowywany w lodówce należy wyjąć z opakowania i zostawić na kilka minut na blacie kuchennym, aby ciasto odrobinę zmiękło oraz nie pękało podczas rozwijania. Następnie delikatnie je rozwinąć i przekroić wzdłuż na 2 części. Kolejno każdy kawałek pokroić na trójkąty. Na każdym trójkąciku (przy szerszym końcu) umieścić po małej porcji nadzienia.
(Można nawet po kostce czekolady lub pralince.)
Rogaliki zrolować rozpoczynając od szerszego końca trójkąta, a kończąc na cienkiej końcówce. Boki rogalików lekko zagiąć ku środkowi. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, białkiem lub żółtkiem. Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 15-18 minut w 200 stopniach.
Smakowicie. Robię od czasu do czasu rogaliki z ciasta francuskiego. :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich rogalików. Pychota.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wykorzystam w urlop jak będę miała gości.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rogaliki. :)
OdpowiedzUsuń