Gulasz z ziemniakami pieczony w garnku glinianym to pyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Przyznam szczerze, że takie proste połączenia zawsze smakują najlepiej. Moja rodzina uwielbia ten gulasz. Jego przygotowanie to dosłownie chwila, ponieważ wszystkie składniki wrzucamy do garnka i całość samo się piecze. Mięso wychodzi niezwykle mięciutkie oraz soczyste i doskonale komponuje się z resztą składników. Koniecznie musicie skorzystać z przepisu, a gwarantuję, że niejednokrotnie do niego powrócicie!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: około 60 minut
Gulasz z ziemniakami - składniki:
- 600g mięsa (u mnie zazwyczaj szynka lub łopatka)
- 500g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- sól, pieprz
Ponadto:
- 1/2 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)
Jak zrobić gulasz z ziemniakami?
Mięso pokroić w większą kostkę i wymieszać z przyprawami (majerankiem, papryką, solą, pieprzem) oraz drobno pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
(Jeśli mamy czas, to mięso w przyprawach można odstawić na minimum godzinę do lodówki, jeśli nie - przystępujemy do kolejnych kroków.)
Ziemniaki również pokroić w kostkę wielkością porównywalną z mięsem, marchewkę w grusze plasterki, a cebulę w piórka. Do garnka glinianego (*) należy przełożyć mięso oraz kolejno, ziemniaki, marchewkę i cebulę. Następnie wrzucić listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać wodą, przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Piec do miękkości wszystkich składników przez około 1 godzinę w 170 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedyne od dołu. Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa.)
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedyne od dołu. Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa.)
Gulasz z ziemniakami - dodatkowe informacje:
(*) Posiadam garnek gliniany szkliwiony, więc nie muszę go uprzednio namaczać przed
pieczeniem. Gulasz ten można przygotować w inny sposób, np. gotując go w garnku, ale pieczenie w garnku glinianym jest sprawniejsze i szybsze. Zresztą ja uwielbiam korzystać z garnka glinianego. Tu na końcu przepisu możecie przeczytać o zaletach garnka glinianego - klik.
Coś dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie, wypróbuje twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńPychotka. Od jakiegoś czasu mam ochotę na taki gulasz.
OdpowiedzUsuńMój mąż lubi tego typu gulasz.
OdpowiedzUsuńBardzo inspirujący pomysł,gulaszu jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuńCiekawie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńGulasz zrobiony w takim garnku na pewno smakuje rewelacyjnie 😀
OdpowiedzUsuńAleż nabrałam ochoty na wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńWyborny gulasz 🧡
OdpowiedzUsuńBardzo proste i inspirujące danie. Wręcz można powiedzieć, że jest to pożywne danie. Super, że dzielisz się z innymi takimi ciekawymi i inspirującymi przepisami 👍😊
OdpowiedzUsuńŚciskam Cię mocno od serca 🥰🤲❤