Chlebek bananowy z masłem orzechowym to pyszne i szybkie ciasto, które składa się zaledwie z kilku składników. Doskonale sprawdzi się jako zdrowa przekąska o każdej porze dnia. Chlebek jest syty, pożywny oraz doskonale zaspokaja ochotę na "coś" słodkiego. Nawet po kilku dniach nie traci na swojej świeżości, ale zapewniam, że nie musicie go aż tyle przechowywać. Uwierzcie mi na słowo, że znika błyskawicznie! Jeśli macie dojrzałe banany, to koniecznie upieczcie ten chlebek. Wszakże połączenie banana z masłem orzechowym to już pyszna klasyka. Smacznego!
>> Sprawdźcie też przepis na:
Forma: 10 x 22 cm lub odrobinę większa
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: około 60 minut
Chlebek bananowy z masłem orzechowym - składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 100g masła orzechowego
- 50g miodu (można więcej)
- 50 ml oleju
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
Jak zrobić chlebek bananowy z masłem orzechowym?
Obrane banany rozdusić widelcem lub zblendować na puree. Dodać masło orzechowe, olej, miód oraz roztrzepane jajka. Całość wymieszać i następnie zmiksować z mąką, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Kroić po ostudzeniu.
Wow, nie jadłam jeszcze takiego chlebka.
OdpowiedzUsuńidealne na drugie śniadanko!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis. Jeszcze nigdy nie robiłam z masłem orzechowym. :)
OdpowiedzUsuńCudowny i pyszny chlebek 🧡
OdpowiedzUsuńO takim chlebku od dawna wspomina mi moja córka. Koniecznie będę musiała wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńWow, super pomysł na chlebek bananowy. Coś ciekawego i inspirującego👍😉
OdpowiedzUsuńMniam :) uwielbiam takie bananowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń