Gulasz ze schabu z warzywami w sosie własnym to pyszny oraz sycący obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi miękkie i doskonale komponuje się z kremowym sosie z dodatkiem warzyw. Uwierzcie, że nawet z najprostszych składników można przygotować smaczny obiad. Jeśli chcecie to użyjcie innego mięsa lub swoje danie urozmaićcie ulubionymi warzywami. Smacznego!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: około 1 godzina 20 minut
Gulasz ze schabu - składniki:
- 500g schabu wieprzowego
- 200g włoszczyzny (u mnie mrożona)
- 2 ząbki czosnki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Ponadto:
- około 350-400 ml wody (*)
Dodatkowo:
- mąka pszenna
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić gulasz ze schabu z warzywami:
Umyty i osuszony schab należy pokroić w kostkę i następnie wymieszać w przyprawach (papryce słodkiej, soli i pieprzu) oraz w mące. Mięso przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obsmażyć z każdej strony. W między czasie dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli patelnia jest większa, głęboka, to całość należy na niej zostawić. W innym przypadku zawartość patelni przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz włoszczyznę. Całość zalać wodą i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości.
(Czas zależy od mięsa. Potrwa to maksymalnie 60 minut.)
Sos powinien zagęścić się od mąki, w której było obtaczane mięso, ale jeśli jest za rzadki, to należy zagęścić go odrobiną mąki.
(Na przykład 1 łyżeczkę mąki wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody. Do
mieszanki dodać trochę gorącego sosu i ponownie wymieszać. Zawiesinę
cienkim strumieniem wlać do gulaszu. Mieszać do zgęstnienia. Jeśli sos
nadal będzie za rzadki, można dorobić zawiesiny.)
Gulasz doprawić do smaku.
Gulasz ze schabu - dodatkowe informacje:
(*) Woda powinna pokryć mięso. Tak naprawdę jej ilość zależy od szerokości naczynia, więc należy ją dostosować do własnych wymagań. Można też użyć bulionu.
Przepyszny gulasz 🧡
OdpowiedzUsuńAkurat taki gulasz wolę z wołowiny lub kurczaka. Schaba maceruję w passacie pomidorowej i zapiekam w suszonymi pomidorami i ziołami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie robiłam gulaszu ze schabu. Muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam