Galaretka w arbuzie to pyszny i łatwy deser na lato! Przygotowanie takiego cudeńka jest niezwykle proste, a efekt wizualny zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Arbuz wypełniony galaretką z dodatkiem owoców przyciąga wzrok i sprawia, że każdy chce go spróbować. Jest to również fantastyczna opcja na wszelkie imprezy oraz spotkania ze znajomymi. Możecie eksperymentować z różnymi smakami galaretek, a do środka dodawać swoje ulubione owoce, tworząc własne, unikalne kompozycje. Jak Wam podoba się taki letni i orzeźwiający deser?
Ilość porcji: 5+
Czas przygotowania: 2-3 godziny
Galaretka w arbuzie - składniki:
- 1/2 arbuza (średniego)
- 2 galaretki
- 750 ml wody
Opcjonalnie:
- ulubione owoce (u mnie borówki)
Jak zrobić galaretkę w arbuzie?
Z połówki arbuza należy wydrążyć miąższ.
(U nas znika migiem. Schłodzonego arbuza lekko solę i wraz z córką wspólnie wyjadamy środek.)
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki, aby zaczęły tężeć.
Do wydrążonego arbuza wsypać borówki i zalać je tężejącą galaretką. Deser schłodzić w lodówce, aby galaretka całkowicie stężała.
Takiej galaretki to ja jeszcze nie jadłam. Jaki fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńPyszny i łatwy do przygotowania deser 😀
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Zrobię do pracy na imieniny ;)
OdpowiedzUsuńPrzeuroczo to wygląda. Jeszcze nie robiłam takiego deseru,czas wypróbować 😀
OdpowiedzUsuńPomysłowe :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na imieniny do pracy ;) Aż żal było jeść!
OdpowiedzUsuńWow, bardzo kreatywny i inspirujący sposób przygotowania deseru. Twoje pomysłowe i kreatywne przepisy są niesamowicie wspaniałe, warte wypróbowania 👍😊
OdpowiedzUsuń