czwartek, czerwca 06, 2024

Domowy sos z pomidorków koktajlowych do słoików

Domowy sos pomidorowy

Domowy sos z pomidorków koktajlowych sprawdzi się do wielu dań i nada im pysznego smaku oraz aromatu. Sos ten robi się bardzo łatwo i nie musicie ograniczać się jedynie do pomidorków koktajlowych. Zapewne wielu z Was będzie posiadało pomidory z przydomowego ogródka i zechce zamknąć ten smak lata w słoikach, a jeszcze inni (ja tak często mam) trafi na niesmaczne lub dostanie ich nadmiar od znajomych. Wtedy właśnie przypomnijcie sobie mój sprawdzony przepis na ten pyszny sos pomidorowy i cieszcie się pysznymi daniami przez cały rok! Pamiętajcie, że sos z pomidorków możecie wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami oraz mnóstwem świeżych ziół!
 
Ilość: około 1,3 kg sosu
Czas przygotowania: max 1,5 godziny

 

Sos z pomidorków koktajlowych - składniki:




Jak zrobić domowy sos z pomidorków koktajlowych?


Umyte pomidory umieścić w garnku, zalać odrobiną wody i zagotować. Jak już będą miękkie, to należy je przetrzeć przez sito. Sok z miąższem ponownie postawić na palnik i gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Nadmiar wody powinien odparować. 
(Można ustawić większy ogień i co jakiś czas mieszając - pilnować sosu.)
W międzyczasie podsmażyć cebulę. Cebulę przełożyć do pomidorów i dodać również drobno posiekany czosnek. 
(Ja to robię w trakcie gotowania się sosu.)
Pod koniec gotowania dodać przyprawy do smaku. 
(Gotowy sos można zblendować na gładką konsystencję, ale ja to pomijam.)

Wrzący sos przelać do wyparzonych oraz suchych słoików i mocno zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Można też je poddać procesie pasteryzacji.

Pasteryzacja:

 
Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzować przez około 10-15 minut.
(Na dnie większego garnka umieścić ścierkę i napełnić go wodą, tak aby 3/4 wysokości słoików była nią pokryta. Wodę podgrzać do podobnej temperatury sosu w słoikach. Do garnka włożyć słoiki - nie mogą się stykać. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie słoiki możemy zostawić w wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z wody i poustawiać na szmatce dnem do góry - do całkowitego ostygnięcia.)
 
 

Sos z pomidorków koktajlowych - wskazówki:


Celowo nie podałam ilości przypraw, bo należy je dostosować do własnego smaku. Wszystko zależy również od pomidorów. Jedne są pyszne i słodkie, a trafiają się też "wodniste" i bez smaku. Najlepsze jest to, że ten sos wyjdzie z każdych pomidorów. Można też użyć innych odmian.
 
Domowy sos pomidoriwy do słoików

Sos z pomidorów na zimę
 
W przepisie użyłam sprawdzonych przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
 
Przyprawy do sosu pomidorowego
Wpis w ramach współpracy/testowania produktów.

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger