środa, maja 01, 2024

Żeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej

 
Żeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej to doskonały obiad dla całej rodziny. Są po prostu przepyszne! Miękkie, delikatne oraz aromatyczne mięso łatwo odchodzi od kości i posiada bardzo subtelną nutę słodyczy. Ocet balsamiczny idealnie podbija smak żeberek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a zapewniam, że jeszcze nie raz do niego powrócicie.
 
>> Lubicie żeberka na obiad? Sprawdźcie pozostałe przepisy - klik!
 
Ilość porcji: około 3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: minimum 1 godzina
Czas pieczenia: około 1 godzina
 
 

Żeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej - składniki:

 
  • 500g żeberek wieprzowych

Marynata: 

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
 
 

Żeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej - przygotowanie:

 
Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu), a składniki marynaty dokładnie wymieszać.
(Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.)
Żeberka dokładnie pokryć marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedyne od dołu. Czas pieczenia zależy do mięsa i wielkości żeberek.)
Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby mięso nabrało rumianego koloru.
 

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger