Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką to idealne ciasto, aby rozpocząć sezon na rabarbar. Jest naprawdę przepyszna i zawsze się udaje. Można rzec, że to takie ciasto drożdżowe dla leniwych, bo nie musimy go wyrabiać, ani ugniatać. Po prostu wszystkie składniki wsypujemy do miski, odstawiamy i praktycznie tyle! Upieczona drożdżówka jest puszysta i świetnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem oraz słodką, chrupiącą kruszonką. Kto się skusi?
Forma: 17 x 17 cm lub tortownica około 18 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 3-4 godziny
Czas pieczenia: 35-40 minut
>> Sprawdź inne wersje drożdżówki bez wyrabiania (kliknij w nazwę):
- Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania
- Drożdżówka bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką
- Drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką
Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką - składniki:
Ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 70g cukru
- 1 jajko
- 70 ml oleju
- 50 ml mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 120g rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru
Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką - przygotowanie:
Ciasto:
Na dnie większej miski należy warstwami i równomiernie umieścić: pokruszone drożdże,
cukier, roztrzepane jajko, olej, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz sól.
(Kolejność składników powinna być identyczna jak powyżej.)
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
(Niczego nie mieszać!)
Po tym czasie całość dokładnie, ale krótko wymieszać za pomocą łyżki lub
trzepaczki do ubijania. Jednolite ciasto przelać do formy uprzednio wyłożonej do pieczenia.
(Ciasto wyjdzie dość lepkie i
odrobinę rzadkie, ale takie powinno być.)
Rabarbar:
Łodygi rabarbaru pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem. Rabarbar przełożyć na ciasto.
Kruszonka:
Składniki kruszonki połączyć palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji. Kruszonką posypać ciasto z rabarbarem.
Pieczenie:
Drożdżówkę wstawić do zimnego piekarnika i temperaturę ustawić na 180 stopni. Piec 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
To przepis idealny dla mnie. Ale pyszna drożdżówka.
OdpowiedzUsuńPycha 😍 Smak z dzieciństwa. Nie pamiętam kiedy ostatnio taka jadłam.
OdpowiedzUsuńNa sam widok tej drożdżówki aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Pozdrawiam serdecznie.
Przepyszne ciasto 🧡🧡
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Jeszcze w tym roku rabarbaru nie kupiłam,pora nadrobić 😉
OdpowiedzUsuńczas na rabarbarowe pyszności!
OdpowiedzUsuńOj ciasto z rabarbarem jest jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo znakomite ciasto. Takie ciasta są znakomite i szybkie do przygotowania. Uwielbiam serniki i ciasta drożdżowe 👍😋🥧
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca, ściskam Cię mocno 🤗😘