Aromatyczny boczek pieczony w rękawie to smaczny pomysł na pyszne mięso, które przyznam, że nie należy do mało kalorycznych. Ale ja lubię od czasu do czasu zjeść kawałek pysznego boczku, który wspaniale smakuje na ciepło lub też na zimno z pieczywem. Boczek z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczny i soczysty, więc jeśli jesteście miłośnikami takiego mięsa i nie obawiacie się jego kaloryczności, to koniecznie skorzystajcie z mojej receptury. Smacznego!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 1 godzina
Czas pieczenia: do 1,5 godziny
Aromatyczny boczek pieczony w rękawie - składniki:
- 1 kg boczku wieprzowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku (płaska)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona )
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz naturalny
Dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
Aromatyczny boczek pieczony w rękawie - przygotowanie:
Boczek umyć, osuszyć i następnie natrzeć przyprawami oraz naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Na wierzchu ułożyć liście laurowe. Całość umieścić w rękawie do pieczenia, związać i schować do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc.
(Dzięki temu boczek będzie bardziej aromatyczny i smaczniejszy. Dla niecierpliwych ten etap można pominąć.)
Po tym czasie mięso w rękawie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec maksymalnie do 1,5 godziny w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Pod koniec pieczenia rękaw można rozciąć, aby boczek delikatnie się zarumienił.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób w ramach już dłuższej współpracy/testowania produktów.
Tym na pewno zajadałby się mój wujek. Ja niekoniecznie.
OdpowiedzUsuńW rękawie pieczenie zawsze mnie intrygowało :D
OdpowiedzUsuńja również lubię boczek Diano i chociaż powinnam go unikać od czasu do czasu zgrzeszę, a wersja w rękawie jest bardzo intersująca, chyba tak jeszcze nie robiłam boczku.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Taki boczuś napewno pyszny
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam boczku :D
OdpowiedzUsuńmniammm ale boczuś pyszny
OdpowiedzUsuńBoczku nie lubię. Mój mąż z chęcią by taki zjadł
OdpowiedzUsuńDoskonały 🧡 Ależ on musi pachnieć i smakować! 🥰
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc zawsze piekę boczek
OdpowiedzUsuń👍😊
OdpowiedzUsuń