piątek, czerwca 02, 2023

Aromatyczny boczek pieczony w rękawie


Aromatyczny boczek pieczony w rękawie to smaczny pomysł na pyszne mięso, które przyznam, że nie należy do mało kalorycznych. Ale ja lubię od czasu do czasu zjeść kawałek pysznego boczku, który wspaniale smakuje na ciepło lub też na zimno z pieczywem. Boczek z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczny i soczysty, więc jeśli jesteście miłośnikami takiego mięsa i nie obawiacie się jego kaloryczności, to koniecznie skorzystajcie z mojej receptury. Smacznego!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 1 godzina
Czas pieczenia: do 1,5 godziny
 
 

Aromatyczny boczek pieczony w rękawie - składniki:


  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe 
  • 1 łyżka majeranku (płaska)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona )
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki kurkumy 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz naturalny

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia


Aromatyczny boczek pieczony w rękawie - przygotowanie:


Boczek umyć, osuszyć i następnie natrzeć przyprawami oraz naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Na wierzchu ułożyć liście laurowe. Całość umieścić w rękawie do pieczenia, związać i schować do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc.
(Dzięki temu boczek będzie bardziej aromatyczny i smaczniejszy. Dla niecierpliwych ten etap można pominąć.)
Po tym czasie mięso w rękawie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec maksymalnie do 1,5 godziny w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Pod koniec pieczenia rękaw można rozciąć, aby boczek delikatnie się zarumienił.
 

W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób w ramach już dłuższej współpracy/testowania produktów. 
 

11 komentarzy:

  1. Tym na pewno zajadałby się mój wujek. Ja niekoniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. W rękawie pieczenie zawsze mnie intrygowało :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również lubię boczek Diano i chociaż powinnam go unikać od czasu do czasu zgrzeszę, a wersja w rękawie jest bardzo intersująca, chyba tak jeszcze nie robiłam boczku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już nie jadłam boczku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mniammm ale boczuś pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Boczku nie lubię. Mój mąż z chęcią by taki zjadł

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonały 🧡 Ależ on musi pachnieć i smakować! 🥰

    OdpowiedzUsuń
  9. Na Wielkanoc zawsze piekę boczek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger