Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną piekłam już mnóstwo razy i zawsze znikały w oka mgnieniu! Babeczki wychodzą niezwykle mięciutkie oraz bardzo puszyste. Dodatkowo cudownie pachną wanilią, którą uwielbiam, ale jeśli Wy za nią nie przepadacie, to możecie ją pominąć. Słodycz rodzynek przyjemnie komponuje się ze słodko-kwaskowatą żurawiną. Pyszności!
Ilość: 5-6 sztuk
Czas przygotowania: 7 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną - składniki:
- 50g masła
- 75g cukru (tym razem dodałam kokosowy, stąd ten kolor babeczek)
- 1 jajko
- 80 ml mleka
- 125g mąki
- 1 laska wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 30g rodzynek
- 30g suszonej żurawiny
Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną - przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli. Na końcu wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Masę wymieszać jedynie do połączenia się całości.)
Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki oraz żurawinę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu można polać roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą i/lub udekorować wg uznania. Babeczki przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
W przepisie użyłam suchych owoców, proszku do pieczenia i sody ze sklepu Swojski Wyrób w ramach już dłuższej współpracy/testowania produktów.
Uwielbiam waniliowy smak. Pychota.
OdpowiedzUsuńUwielbiam babeczki, chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda na szybki i pyszny przepis. Zwłaszcza, że nie znam nikogo, kto nie lubi babeczek! Chętnie przetestuję :)
OdpowiedzUsuńBabeczki to szybki pomysł na słodkości
OdpowiedzUsuńbabeczki to zawsze doskonały deser, szybki i pyszny:)
OdpowiedzUsuńDoskonały deser! Wyglądają przepysznie, a sam przepis nie sprawia wrażenia skomplikowanego :)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki, bardzo fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńale smacznie!
OdpowiedzUsuńMniam! Idealne do kawy! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę zacnie ;)
OdpowiedzUsuńTa babeczki muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki. Wspaniały deser na podwieczorek do kawy. Bardzo podoba mi się dodatek rodzynek do babeczek. Świetny pomysł 👦👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego dnia 🤗💝💝
Patryk
apetyczne babeczki
OdpowiedzUsuń