Fasola jest bardzo chętnie wybieranym warzywem do uprawy na
przydomowych grządkach. Bez tej rośliny trudno sobie wyobrazić wiele
tradycyjnych potraw. Zdrowa i smaczna fasola z własnej uprawy wymaga
jednak odpowiedniej pielęgnacji. Jaką fasolę wybrać i co zrobić, by
uzyskać satysfakcjonujące zbiory? Przedstawiamy garść praktycznych
wskazówek.
Fasola – jedno warzywo w wielu wydaniach
Fasola
jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki Środkowej i Południowej. W
naszym kraju fasola jest spotykana wyłącznie jako roślina uprawna.
Fasola jest niejednorodną grupą roślin. Z uwagi na duże zróżnicowanie
pod względem wielkości, koloru strąków czy końcowego przeznaczenia
fasolę podzielono na kilka sekcji. Stosując się do takich kryteriów,
mamy fasole o strąkach żółtych, zielonych, fioletowych i pstrych, czyli
dwubarwnych. Poza tym rośliny mogą być odmianami kałowymi lub tycznymi.
Fasola, której niedojrzałe strąki spożywamy w całości to tzw. odmiany
szparagowe. Fasole, których nasiona zbieramy dojrzałe i suche to tzw.
odmiany na suche ziarno. Jeśli chcesz mieć w swoim ogrodzie pyszne i
zdrowe plony, polecamy nasiona fasoli z https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-fasoli-szparagowej/.
Wymagania uprawowe fasoli
Fasola
ma duże wymagania w stosunku do ciepła. Kiełkowanie nasion zaczyna się
dopiero w temperaturze 15⁰C, dlatego zbyt wczesny siew nie przynosi
zwykle oczekiwanych efektów. Fasola jest wrażliwa na przymrozki. Zwykle
przy majowym spadku temperatur siewki giną lub ulegają poważnym
uszkodzeniom. Odmiany, których nasiona chcemy przeznaczyć na suche
ziarno najlepiej wysiewać, kiedy temperatura normuje się powyżej 18
stopni Celsjusza, a fasole szparagowe wymagają od 16⁰C wzwyż. Zimna i
deszczowa pogoda szybko odbija się na zdrowiu fasoli, rośliny chorują i
zamierają. W okresach upałów i susz, fasola również nie czuje się
dobrze, co skutkuje zrzucaniem kwiatów i zawiązków strąków. Fasola ma
duże wymagania glebowe. Najładniejsze okazy udają się na glebie
przepuszczalnej, próchniczej, dostatecznie wilgotnej. Odczyn podłoża
powinien być lekko kwaśny. Przy podłożu niebyt urodzajnym, dobrze jest
wzbogacić je dawką kompostu. Ogólnie fasola nie wykazuje wielkiego
zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Wynika to z natury fasoli,
żyjącej w symbiozie z bakteriami brodawkowymi, wiążącymi azot
atmosferyczny i doskonale rozwiniętego systemu korzeniowego,
umożliwiającego pobieranie pokarmu z głębokich warstw gleby.
Gdzie i jak najlepiej wysiewać fasolę
Pod
uprawę fasoli nadają się miejsca słoneczne, osłonięte od wiatru. Wysiew
fasoli jest możliwy od połowy maja do początku lipca. Aby zapewnić
sobie stały zbiór fasolki szparagowej, polecane jest wysiewanie etapami,
co dwa tygodnie. Głębokość wysiewu zależy w dużej mierze od wielkości
nasion i zazwyczaj mieści się w przedziale 3-5 cm. Przy siewie mamy dwie
metody do wyboru. Nasiona można rozkładać pojedynczo, czyli punktowo
lub gniazdowo. Przy siewie punktowym nasiona układa się, co 5-7 cm w
rzędzie. Rozstawa między rzędami powinna wynosić 40-50 cm. Siew
gniazdowy fasoli jest szczególnie polecany na małych powierzchniach i
przy uprawie odmian tycznych. W jednym otworze powinny znaleźć się o 2-3
nasiona w odstępach 20-30 cm. Odległość pomiędzy rzędami jest taka sama
jak w przypadku siewu punktowego.
Pielęgnacja fasoli
W
uprawie fasoli istotne są takie zabiegi jak: podlewanie, spulchnianie i
odchwaszczanie. Największe zapotrzebowanie na wodę rośliny wykazują
podczas kwitnienia i zawiązywania strąków. Do czynników korzystnie
wpływających na wielkość plonów jest spulchnianie gleby. Zabieg wykonuje
się kilka razy w ciągu okresu wegetacyjnego. Podłoże należy wzruszać na
4-5 cm głębokości. Regularne wyrywanie chwastów jest ważne szczególnie w
początkowej fazie rozwoju fasoli.
Zbiór fasoli
Termin
i sposób pozyskiwania fasoli zależy do jej rodzaju. Fasolka szparagowa
karłowa może być zbierana kilka razy w sezonie, w odstępach 4-5 dni, w
miarę dorastania strąków do pożądanej wielkości. Uwzględniając dokładny
termin siewu i oraz pogodę w danym roku soczyste strączki zaczynamy
obrywać w lipcu, a kończymy we wrześniu. Odmiany fasoli szparagowej
tycznej wydają strąki nieco później. Ich zbiór zaczyna się w sierpniu-
wrześniu. Fasola przeznaczona na suche ziarno powinna być zebrana, gdy
strąki całkowicie zaschną na roślinach.
Fasola to warzywo, które
często powinno występować w naszym menu. Nasiona fasoli są doskonałym
źródłem pełnowartościowego białka, a młode strączki odmian szparagowych
obfitują w witaminy i sole mineralne. Poza tym fasola oferuje wielką
różnorodność i ogromne możliwości kulinarne. Wybór nasion fasoli jest
olbrzymi. Dobrej jakości materiał siewny i dobór odpowiedniej odmiany to
znakomity początek fasolowej przygody we własnym warzywniku.
To nie dla mnie, ale mój wujo uprawia także fasolę i nieźle mu to idzie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak fasolki szparagowej, może jeszcze wysieję nasiona by mieć swoją :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :) Zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i solo!
OdpowiedzUsuń