Babka bez jajek i nabiału jest doskonałą propozycją dla alergików, dla tych, którzy nie lubią piec ciast oraz tych, którzy muszą oszczędzać, a chcieliby zjeść kawałek dobrego, domowego ciacha. Babka nie kosztuje wiele, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Jest puszysta, miękka i składa się z podstawowych składników, które można znaleźć w każdym domu. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis i przekonajcie się, że takie proste ciasto może okazać się prawdziwym hitem! Smacznego!
Forma: klasyczna na babkę z kominkiem lub o wymiarach 20 x 20 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut
Babka bez jajek i nabiału - składniki:
- 230g maki pszennej
- 200g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
- ekstrakt waniliowy (*)
- 230 ml wody
Babka bez jajek i nabiału - przygotowanie:
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać ocet, ekstrakt waniliowy oraz wodę (może być zimna lub letnia). Całość dokładnie wymieszać mikserem i przelać do formy (**) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypaną kaszą manną. Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polukrować (***).
Babka bez jajek i nabiału - dodatkowe informacje:
(*) Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać sok oraz skórkę z cytryny i tym samym uzyskać babkę cytrynową. Kawałki czekolady lub odrobina bakali również się sprawdzą.
(**) U mnie masa w formie na babkę z kominkiem to zaledwie połowa jej objętości. Ciasto ładnie wyrasta.
(***) Lukier robię na oko. W tym przypadku użyłam zaledwie 1/4 szklanki pudru i odrobinę wody.
Przepis ze starych zapisków z moimi modyfikacjami i ulepszeniem.
Ciekawa propozycja. Wygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńIdealna na wielkanocny stół.
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie robiłam. Świetny przepis. Warto spróbowac
OdpowiedzUsuńMniam :-)
OdpowiedzUsuńaż nieprawdopodobne,że bez jajek tak pięknie wyrosła. Naprawdę świetny przepis Dianko:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja deseru dla osób, którzy cierpią na alergię na jajka. Bardzo apetycznie wygląda babka. Twoja propozycja na wykonanie tego wypieku cukiernicza jest wspaniała i fantastyczna 👦👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko 🤗🧡💖
Patryk
fajna babeczka
OdpowiedzUsuń