niedziela, kwietnia 02, 2023

Szybka i tania babka dla alergików (bez jajek i nabiału)

Szybka i tania babka dla alergików (bez jajek i nabiału)

Babka bez jajek i nabiału jest doskonałą propozycją dla alergików, dla tych, którzy nie lubią piec ciast oraz tych, którzy muszą oszczędzać, a chcieliby zjeść kawałek dobrego, domowego ciacha. Babka nie kosztuje wiele, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Jest puszysta, miękka i składa się z podstawowych składników, które można znaleźć w każdym domu. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis i przekonajcie się, że takie proste ciasto może okazać się prawdziwym hitem! Smacznego!
 
 
Forma: klasyczna na babkę z kominkiem lub o wymiarach 20 x 20 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut
 
 

Babka bez jajek i nabiału - składniki:


  • 230g maki pszennej
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu 
  • ekstrakt waniliowy (*)
  • 230 ml wody
 

Babka bez jajek i nabiału - przygotowanie:


Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać ocet, ekstrakt waniliowy oraz wodę (może być zimna lub letnia). Całość dokładnie wymieszać mikserem i przelać do formy (**) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypaną kaszą manną. Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polukrować (***).


Babka bez jajek i nabiału - dodatkowe informacje:


(*) Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać sok oraz skórkę z cytryny i tym samym uzyskać babkę cytrynową. Kawałki czekolady lub odrobina bakali również się sprawdzą.
(**) U mnie masa w formie na babkę z kominkiem to zaledwie połowa jej objętości. Ciasto ładnie wyrasta.
(***) Lukier robię na oko. W tym przypadku użyłam zaledwie 1/4 szklanki pudru i odrobinę wody.

Szybka i tania babka dla alergików (bez jajek i nabiału)

Szybka i tania babka dla alergików (bez jajek i nabiału)

Szybka i tania babka dla alergików (bez jajek i nabiału)
Przepis ze starych zapisków z moimi modyfikacjami i ulepszeniem.

7 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja. Wygląda świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie robiłam. Świetny przepis. Warto spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  3. aż nieprawdopodobne,że bez jajek tak pięknie wyrosła. Naprawdę świetny przepis Dianko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja deseru dla osób, którzy cierpią na alergię na jajka. Bardzo apetycznie wygląda babka. Twoja propozycja na wykonanie tego wypieku cukiernicza jest wspaniała i fantastyczna 👦👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko 🤗🧡💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger