Sernik na zimno z serka mascarpone to ostatnio hit w moim domu. Tak naprawdę powstał spontanicznie, gdy zerknęłam do lodówki i zobaczyłam, że zbliża się końcowy termin przydatności mascarpone. Wzięłam do pomocy córkę i z dostępnych składników przygotowaliśmy rozpływający się w ustach, niezwykle kremowy sernik bez pieczenia. Śmiem twierdzić, że to jedno z najprostszych oraz też najpyszniejszych ciast na zimno. Masa jest naprawdę obłędna w smaku i stabilna. Sernik ten już przygotowywałam kilkakrotnie i za każdym razem znikał w oka mgnieniu. Polecam!
Ps. Na końcu wpisu zamieściłam poradę jak pysznie i zdrowo urozmaicić smak sernika. Znajdziecie też tam świąteczny bonus!
Forma: średnica 24-25 cm
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: minimum 3,5 godziny (tężenie galaretek + masy)
Sernik na zimno z serka mascarpone - składniki:
Masa:
- 500g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru (*)
- 1 galaretka na 500 ml wody (u mnie przeźroczysta)
Spód:
- biszkopty
Wierzch:
- 1 galaretka na 500 ml
- owoce (opcjonalnie)
Sernik na zimno z serka mascarpone - przygotowanie:
Galaretki:
Pierwszą galaretkę przeznaczoną do ciasta rozmieszać w 300 ml gorącej wody, a tą na wierzch w 450 ml. Galaretki odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
Masa:
Zimny serek mascarpone ze schłodzoną kremówką i cukrem pudrem zmiksować na stabilną masę. Następnie nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlać zimną galaretkę rozpuszczoną w 300 ml wody (nie musi być tężejąca).
Ciasto:
Dno formy wyłożyć biszkoptami. Można je uprzednio delikatnie namoczyć w galaretce, która posłuży na wierzch. Na ciastkach umieścić masę z mascarpone. Ciasto schłodzić przez 20-30 minut i następnie na jego wierzchu opcjonalnie ułożyć dowolne owoce.
(Ja owoce delikatnie wciskam, aby były odrobinę zatopione w masie oraz galaretce.)
Całość zalać tężejącą galaretką i ponownie chłodzić w lodówce.
Sernik z serka mascarpone - dodatkowe informacje:
(*) Sernik z 2 łyżkami pudru nie jest zbyt słodki, więc jeśli lubicie słodsze desery, dodajcie około 4 łyżek cukru.
Jak urozmaicić smak sernika?
Dla miłośników wyszukanych wariacji sernikowych polecam urozmaicenie serka nowymi smakami. Ja do tego celu używam saszetek kolagenu w
proszku Natu.Care, którym uzupełniam też swoją dietę. W ten sposób mój
sernik zyskuje dwa nowe smaki: orzeźwiającej mango/marakui lub pysznego
kakao.
Wybrałam kolagen marki Natu.Care ze względu na jego dwa
unikalne smaki, korzystne właściwości i przebadany skład, wspierający
moje stawy, skórę i włosy. Uwierzcie, że testowałam mnóstwo kolagenów i tylko z Natu.Caru sprawdził się u mnie pod każdym względem!
Jeśli Wy również chcesz przetestować "białko
młodości" i jednocześnie urozmaicić swoje potrawy nowymi smakami - mam
dla Was zniżkę -17% na kolagen Natu.Care. Przy zamówieniu wpiszcie kod: DIBLOGUJE17. Pamiętajcie, że ta oferta ma swój limit czasowy.
Wpis w ramach współpracy z Natu.care, ale tylko dlatego, że sprawdziłam produkty i jestem do nich naprawdę przekonana.
Jak ja dawno nie jadłam sernika na zimno.
OdpowiedzUsuńAle cudne kolorki! :)
OdpowiedzUsuńKosmos wow genialne wyglada
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🤗
OdpowiedzUsuńChciałem podziękować Tobie za odwiedzenie mojego bloga oraz za poświęcenie swojego cennego czasu na przeczytanie wpisu oraz za dodanie komentarza pod postem. Mam ogromną nadzieję, że stale zagościsz na moim blogu.
Bardzo lubię serniki na zimno. Mam nawet specjalną formę do takich deserów. Z serka mascarpone nie robiłem jeszcze sernika na zimno, choć również to fantastyczny produkt do przyrządzania takich deserów, a temu dowodzi Twoje zdjęcie. Doskonała robota. Przepyszne wygląda i pięknie udekorowany. W przyszłości z miłą chęcią spróbuję zrobić taki sernik na bazie serka mascarpone.
Dzięki serdecznie za podzielenie się z nami tym przepisem 🤗
Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie pozytywną życiową energię 👦🤲💝💖
Patryk
ale super wygląda
OdpowiedzUsuńAle kolory! Moja babcia swego czasu bardzo często robiła podobne serniki. :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWow, arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie :)
https://youtu.be/ZVILuOECVIk
Przepięknie wygląda, aż bym go zjadła 😀
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Chętnie wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńpyszne i śliczne ciasto, w sam raz na niedzielę i nic się nie marnuje:)
OdpowiedzUsuńOj muszę wypróbować. Niebieska galaretka przyciągnie uwagę
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, pewnie tak samo smakuje. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! 😍😍
OdpowiedzUsuń