czwartek, kwietnia 27, 2023

Naleśniki bez jajek

Naleśniki bez jajek
 
Naleśniki bez jajek to pyszne i elastyczne naleśniki, które doskonale nadają się również dla alergików. Przyznam, że nie raz miałam zamiar smażyć naleśniki i okazało się, że nie mam w lodówce ani jednego jajka. Czy mogą być naleśniki bez jajka? Pewnie, że tak. I będą tak samo pyszne jak te, które znacie. Placki wychodzą delikatne w smaku oraz elastyczne. Jeśli jesteście uczuleni na białko mleka, to możecie je także przygotować na samej wodzie. Moja rodzina uwielbia naleśniki z twarogiem lub dżemem, ale często przygotowuję je w wersji wytrawnej. Dajcie znać czy próbowaliście smażyć naleśniki bez jajka.
 
Ilość: około 8 sztuk o średnicy 18-20 cm
Czas przygotowania: około 20 minut (lub mniej, jeśli usmażycie większe placki)
 
 

Naleśniki bez jajek - składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej) 
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju/roztopionego masła

 

Naleśniki bez jajek - przygotowanie: 


Do miski należy wlać mleko, wodę oraz wsypać mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
(Ciasto powinno spływać po łyżce tworząc jednolitą smugę. Najlepiej na początku dodać mniej mąki i w razie potrzeby stopniowo ją dosypywać. Ciasto można też odstawić minimum na 20 minut, aby "odpoczęło" i nabrało odpowiedniej konsystencji.)
Na końcu do ciasta dodać olej lub roztopione masło i delikatnie rozprowadzić go/je za pomocą łyżki.
(Dzięki temu placki będą ładnie smażyły się bez przywierania do patelni.)
Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy naleśnik smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.

Naleśniki bez jajek

5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger