Niskokaloryczna, a jednocześnie wzmacniająca odporność, wspierająca
trawienie, obniżająca poziom tzw. złego cholesterolu i poprawiająca stan
cery – tymi cechami wyróżnia się kapusta kiszona. W jakim naczyniu ją
ukisić, by czerpać w pełni z jej dobroczynnego wpływu?
Szczelność i sterylność przede wszystkim
Wybierając
naczynie do kiszenia, należy zadbać przede wszystkim o to, by było ono
szczelne i sterylne. Tylko taki pojemnik pozwoli na przeprowadzenie
udanego procesu fermentacji. Tym samym wszelkie garnki do kiszenia kapusty
z założenia muszą umożliwiać tzw. fermentację beztlenową. W
przemysłowej produkcji do kiszenia kapusty stosuje się duże, dębowe
beczki.
Z kolei, kiedy Ty decydujesz się na kiszenie
przeprowadzane na własny użytek, wykorzystaj w tym celu dedykowane
naczynia do kiszenia, posiadające specjalne zamknięcia i dołączony
obciążnik. Możesz też wykorzystać specjalne naczynie kamionkowe do
kiszenia albo niewielką beczułkę w rozmiarze dostosowanym do potrzeb
Twojej rodziny. Niektórzy sięgają również po worki do kiszenia kapusty.
Garnki z kołnierzem beztlenowym
Interesującą
opcją kiszenia są tzw. garnki z kołnierzem beztlenowym. Tego typu
naczynia wspierają proces fermentacji beztlenowej. Brak dostępu do tlenu
sprawi, że cały proces kiszenia przebiegnie niezwykle szybko i bez
większych trudności. Tego typu naczynie doskonale chroni przed rozwojem
pleśni. Takie garnki sprawdzą się dobrze, gdy po raz pierwszy decydujesz
się na zakiszenie kapusty. Pozostawiają szerokie pole do działań i dają
duży margines do popełniania ewentualnych błędów, których – zwłaszcza
na początku – nie sposób uniknąć.
Beczka do kiszenia kapusty z kamionki
To
po prostu dość duże, kilkulitrowe naczynie wykonane z kamionki o
kształcie beczki, pozwalające na kiszenie kapusty. Spore rozmiary
pozwalają na wygodne ukiszenie większej porcji kapusty, której starczy
dla wszystkich domowników. Ponadto tego typu beczka charakteryzuje się
ciekawym designem, wprowadzającym prawdziwie swojski klimat do Twojego
mieszkania. Z tego powodu doskonale sprawdzi się w domach urządzonych w
tradycyjny sposób lub w tych, gdzie króluje styl prowansalski. Pokrywa
takiej beczki jest na tyle szczelna, że skutecznie chroni zawartość
przed dostępem powietrza, a także promieni słonecznych, owadów czy
kurzu. Dzięki temu przez naprawdę długi czas możesz cieszyć się
niezwykłym smakiem i aromatem kapusty zamkniętej w kamionce.
Garnki z kamionki
Typowym
naczyniem przeznaczonym do kiszenia kapusty są garnki wykonane z
kamionki. Wyróżniają się doskonałą szczelnością oraz hermetycznością.
Ponadto kiszenie kapusty w garnku kamionkowym jest znacznie bardziej
poręczne, ponieważ naraz nie przygotowuje się dużej ilości kiszonki jak
np. w przypadku beczki, ale przyrządza się mniejszą ilość. W ten sposób
można uniknąć przekiszenia. Garnki z kamionki oprócz ewidentnej
funkcjonalności, mają również mnóstwo walorów wizualnych. To zazwyczaj
pojemniki o charakterystycznym wypukłym kształcie, brązowym kolorze i
interesującym opisie na wierzchu. Dzięki temu mogą stanowić ciekawy
gadżet w Twojej kuchni, wprowadzający swojski, rustykalny klimat. Taki
garnek kamionkowy to także świetny pomysł na prezent dla miłośnika
różnego rodzaju kiszonek i przekąsek tego typu.
Klasyczne garnki emaliowane – świetne do kiszenia
Co
jednak w sytuacji, gdy nie dysponujesz garnkami wykonanymi z kamionki?
Czy wówczas musisz zrezygnować z przygotowania kapusty kiszonej?
Absolutnie nie. Przeszukaj swoje domowe szafki i wykorzystaj do kiszenia
klasyczne naczynia. Garnki emaliowane
sprawdzą się w takiej sytuacji znakomicie. Oprócz takich garnków możesz
sięgnąć też po słoje szklane. Nadają się świetnie do kiszenia. W małych
słoikach zakisisz mniejsze porcje, dzięki temu nie będziesz marnować
kapusty w momencie, gdy otworzysz słój, ponieważ od razu zjesz całą
zawartość wraz ze swoją rodziną.
Typy naczyń, które nie sprawdzą się w procesie kiszenia kapusty to garnki metalowe, aluminiowe oraz plastikowe.
Kiszenie kapusty to prawdziwe wyzwanie, ale walory zdrowotne i smakowe tego przysmaku rekompensują każdy wysiłek.
Te emaliowane garnki są świetne!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy artykuł :)
OdpowiedzUsuńMam dwa dość duże garnki do tego celu, sprawdzają się świetnie
OdpowiedzUsuńLubię kiszoną kapustę. Sama nigdy nie kisiłam. Będę musiała zapamiętać wskazówki
OdpowiedzUsuń