Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym dowodzi, że każdy może upiec domowe pieczywo, bo ten przepis wypróbowałam już niejednokrotnie i zawsze wyszedł mi pyszny, miękki z chrupiącą skórką wypiek. Jego przygotowanie to dosłownie chwila. Ciasto możecie również przyszykować wieczorem, a rano upiec świeży chleb. Nic nie przebije domowego, pachnącego na cały dom, jeszcze ciepłego pieczywa z odrobiną masła. Taki chleb nie tylko jest pyszny, ale i też kosztuje znacznie mniej niż w piekarni. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, który zawsze się udaje!
Ilość: 1 chleb o wadze 1142g pieczony w naczyniu o wymiarach 18 x 27 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: do 60 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym - składniki:
- 750g mąki pszennej chlebowej typ 750 (z mieszanek mąk i tortowej też wyjdzie)
- 500 ml wody
- 25g drożdży świeżych/10g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju
Opcjonalnie:
- ulubione ziarenka (u mnie około 80g pestek dyni)
Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym - przygotowanie:
Zaczyn:
W miseczce umieścić 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać 1 łyżkę mąki (odjąć z tych 750g) i ponownie przemieszać. Zaczyn odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Uwaga! W przypadku drożdży suchych zaczyn jest zbędny. Drożdże suche należy od razu wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto na chleb:
Do większej miski wsypać mąkę, sól oraz wlać zaczyn i olej. Całość początkowo wymieszać mikserem z końcówkami tzw. hakami, a później ręcznie.
(Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzące od dłoni.)
Ciasto w misce przykryć ścierką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aby podwoiło swoją objętość. Podrośnięte ciasto opcjonalnie połączyć z ziarnami.
(Miskę z ciastem można też przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, aby chleb upiec następnego dnia. Wtedy rano ciasto należy wyjąć z lodówki, wyrobić, ewentualnie połączyć z ulubionymi ziarnami, uformowane w chlebek i odstawić na około 60 minut, aby ciasto się ogrzało oraz podrosło. Dalej postępować jak niżej.)
Pieczenie:
W międzyczasie należy rozgrzać piekarnik. Wstawić do niego naczynie żaroodporne (razem z pokrywką) i ustawić temperaturę na 220 stopni. Następnie naczynie należy delikatnie natłuścić, umieścić w nim chleb i zakryć pokrywką, a temperaturę zmniejszyć do 180-190 stopni. Chleb piec przez 20 minut. Później zdjąć pokrywę z naczynia i piec kolejne 30 minut.
Studzenie:
Gotowy chleb ostudzić na kratce. Najlepiej ustawić ją nad zlewem, aby pieczywo mogło swobodnie i dokładnie odparować.
Dodatkowo chleb pieczony już bez przykrycia posmarowałam jajkiem, bo
niestety posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu i nie
zarumieniłby góry chleba. Warto posiadać pędzelek silikonowy. Jeśli szukacie porządnego naczynia żaroodpornego (moje jest 5 litrowe - takie) możecie zajrzeć do sklepu Kadax, w którym znajdziecie mnóstwo produktów z kategorii akcesoria kuchenne, ale i nie tylko. Ja stamtąd posiadam również doniczki do kwiatów.
Post powstał we współpracy ze sklepem Kadax. W tekście znajdują się linki sponsorowane.
Przyznam, że takiego chlebka jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki chlebek :) Muszę sobie kupić takie naczynie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny jest ten chlebek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, a chlebuś wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńidealny chlebek
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Bedę musiała go upiec
OdpowiedzUsuńKiedyś przepis był w garnku rzymskich, więc kupiłam - a tu widzę w normalnym - hmmmm, sprawdzę.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Nigdy nie piekłam sama chleba
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie piekłam, ciągle o nim zapominam
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, jakoś nie wpadłam,ze można upiec chleb w naczyniu żaroodpornym...
OdpowiedzUsuń