Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki to jedna z najprostszych wersji krewetek, które od dłuższego czasu przygotowuję najczęściej. Kiedyś lubiłam wszelkie owoce morza, po latach zmienił mi się gust i teraz moja córka jest fanem takich specyficznych pyszności. Tak przygotowane krewetki bardzo lubi i zjada bez żadnych dodatków. Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki dobrze smakują ze świeżym pieczywem, choć ja robię też z nimi przeróżne sałatki. W tym przypadku minimalizm doskonale się sprawdza. Smacznego!
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: do 15 minut
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki - składniki:
- 250g krewetek mrożonych
- 2-3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki - przygotowanie:
Mrożone krewetki należy rozmrozić i opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
(Ja najczęściej używam już obranych, ale jeśli trafią się inne, to wtedy trzeba je obrać z pancerzy pozostawiając ogonki i następnie oczyścić, czyli każdą krewetkę naciąć na grzbiecie, usunąć czarne jelito, umyć i na końcu osuszyć.)
Na patelni roztopić masło i wrzucić uprzednio drobno pokrojony czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać krewetki, które należy skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem. Całość smażyć po 3-4 minuty z obu stron.
(Krewetek nie mieszać, a obracać na drugą stronę.)
Na końcu wmieszać posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Uwielbiam takie dania z krewetek :) prosto i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie przepadam za krewetkami.
OdpowiedzUsuńKiedys na nie nawet patrzeć nie moglam.A teraz moglabym jesc i jesc ☺️
OdpowiedzUsuńwyglądają mega pysznie
OdpowiedzUsuń