Jabłka w cieście to doskonały pomysł na przepyszny posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja, czy po prostu zwykły deser. Ja je najczęściej przygotowuję na słodki podwieczorek i później podjadam, aż pójdę spać. Naprawdę ciężko im się oprzeć! Uprzedzając pytania jakich jabłek najlepiej użyć, to odpowiem, że tak naprawdę możecie dowolnych. Osobiście preferuję słodkie i miękkie, które po usmażeniu wprost rozpływają się w ustach. Polecam.
Ilość porcji: około 3-4
Czas przygotowania: około 35 minut (w zależności od wielkości patelni)
Jabłka w cieście - składniki:
- 3-4 jabłka
Ciasto:
- 1 jajko (duże)
- 1 szklanka mąki pszennej (około 160g; 1 szklanka =250 ml)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- cynamon (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Jabłka w cieście - przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta należy dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Całość odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
(Ja zawsze zostawiam na czas przygotowania jabłek. Finalne ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego.)
Jabłka:
Jabłka należy umyć, obrać i pokroić w plasterki o grubości około 3-4 mm, tak aby w środku było gniazdo nasienne. Następnie te gniazda należy delikatnie usunąć/wyciąć.
(Posiadam do tego specjalny przyrząd, ale jak nie macie takich gadżetów, czy zwykłego pierścienia do wykrawania, możecie to ostrożnie zrobić za pomocą noża.)
Smażenie:
Każdy krążek jabłka dokładnie obtoczyć w uprzednio przygotowanym cieście i od razu położyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Jabłka smażyć na średnim ogniu z obu stron - na rumiany kolor.
(Gdy za szybko się rumienią należy zmniejszyć moc palnika.)
Gotowe krążki jabłkowe odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.
Podanie:
Jabłka w cieście najczęściej podaję z cukrem pudrem, ale są też pyszne jogurtem owocowym, śmietaną lub też gałką ulubionych lodów.
Przepyszny deserek. Pychota.
OdpowiedzUsuńPierwsza myśl gdy zobaczyłem te okrągłe cudeńka- racuchy. Moja babcia je robiła zawsze z jabłkami. Ja użyłem jabłek Ligol, ponieważ są miękkie i soczyste, każdemu tez polecam, chociaż malinówki i goldeny też będą spoko :) najgorsze będą renety, twarde jabłka... niemniej jednak ciasto a'la naleśnikowe robi robotę i z każdym jabłkiem będzie pyszne! Polecam każdemu ten przepis :) chyba że ktoś nie lubi jabłek hehe. A i jak ktoś jest cukrzykiem to pamiętajcie że pieczone jabłka są w sam raz :)
OdpowiedzUsuńPycha :) mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować 😀
OdpowiedzUsuńLubię takie przysmaki, ale teraz unikam smażonego więc niestety tego nie spróbuję
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie racuszki:) też co jakiś czas je robię moim córciom:)
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić :) Pyszne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńAż przypomniało mi się dzieciństwo. Zawsze takie wtedy jadłam :D
OdpowiedzUsuńPysznie, dawno nie robiłam jabłek w tej odsłonie. :)
OdpowiedzUsuńJabłka w cieście to bardzo fajny pomysł, od razu skojarzyły mi się z racuszkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka w cieście :)
OdpowiedzUsuńU nas to się nazywało jabłka w szlafroczku 🥰 pychota
OdpowiedzUsuń