Faworki pieczone z ciasta francuskiego to taka trochę oszukana, ale o wiele szybsza wersja klasyki. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska do chrupania. Ja takie faworki przygotowuję troszkę inaczej niż wszyscy, a mianowicie ciasto smaruję jajkiem i posypuję cukrem, dzięki czemu przypominają kruche paluszki. Faworki możecie upiec według mojego sposobu lub po prostu bez dodatków, a potem posypać pudrem. Obie wersje są smaczne, choć poniższa jest moim faworytem. Smacznego!
Ilość: około 20 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10-12 minut
Faworki z ciasta francuskiego - składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
Dodatkowo:
- 1 białko/żółtko
- cukier do posypania
Faworki z ciasta francuskiego:
Ciasto francuskie przechowywane w lodówce wyjąć z opakowania i zostawić na kilka minut na blacie kuchennym, aby odrobinę zmiękło oraz nie pękało podczas rozwijania. Następnie należy je delikatnie rozwinąć i pokroić na paseczki. Najpierw przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na około 4 cm kawałki. W środku każdego kawałka zrobić kilkucentymetrowe nacięcie, przez które należy przełożyć oba boki. Faworki umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem lub żółtkiem i posypać cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.
Faworki z ciasta francuskiego:
Faworki możecie upiec bez smarowania ich jajkiem i posypywania cukrem. Wtedy po upieczeniu należy je posypać pudrem.
Nigdy jeszcze nie robiłam faworków z ciasta francuskiego, super!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam z ciasta francuskiego faworki w tłuszczu smażone, niezłe ale jednak dosyć tłuste. Następnym razem wypróbuję Twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńTakich faworków jeszcze nie jadłam. Na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam faworków, wyglądają pysznie :) Bardzo apetyczny przepis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡