Boczek rolowany, czyli pieczony boczek na kanapkę to smaczna wędlina domowa, która pysznie smakuje ze świeżym pieczywem. Nie jest to zbyt fit propozycja, ale kierując się główną zasadą jaką jest umiar, nie przybędą nam dodatkowe kilogramy, ani też nie nabawimy się cholesterolu. Tak przygotowany boczek można też podać na gorąco na obiad. Jest miękki i aromatyczny. Smacznego!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: minimum kilka godzin
Czas pieczenia: 1,5 godziny
Boczek rolowany - składniki:
- 1,5 kg boczku bez kości
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- sól, pieprz
Ponadto:
- sznurek do związania/siatka
Boczek rolowany - przygotowanie:
Umyty i osuszony boczek przekroić poziomo, ale nie do końca i rozłożyć jak "książkę".
(Można usunąć skórę, ale ją wolę boczek ze skórką.)
Olej wymieszać z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z przyprawami. Powstałą marynatą należy natrzeć boczek - z obu stron. Boczek rozłożony warstwą słoniny do dołu bardzo ściśle zrolować i obwiązać sznurkiem. Tak przygotowany odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wlać wodę, aby zakrywała tylko jego dno i włożyć boczek. Mięso piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 1,5 h pod przykryciem.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa oraz piekarnika. W trakcie z dwa razy mięso polać powstałym sosem.)
Pod koniec pieczenia roladę odkryć, aby jej wierzch i boki były delikatnie rumiane.
och jak ja boczuś lubię <3
OdpowiedzUsuńNa pewno smakowałoby mojemu mężowi.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda, uwielbiam boczek chociaż nie powinnam, bo do samego patrzenia tyję;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam boczek :)
OdpowiedzUsuńPyszna domowa wędlinka.
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuń