Panierowana ryba w kostce to mało skomplikowany przepis, o które prosiło mnie kilka osób. Niektórzy nie wiedzieli jak ją przyrządzić i dostałam też zapytania o sposobach rozmrażania ryby. Postanowiłam, że to wszystko połączę w jeden post, czyli podam przepis i napiszę jak bezpiecznie rozmrozić rybę, aby nie dopadło nas żadne zatrucie pokarmowe. Rybę w kostce można przygotować w taki sam sposób jak wszystkie inne filety. Ja najczęściej ją panieruję w całości, a czasami kroją na mniejsze kawałki. Wtedy wychodzą domowe paluszki rybne. Prosto, ale pysznie. Smacznego!
Ilość porcji: 3
Cas przygotowania: 15 minut
Panierowana ryba w kostce - składniki:
- 4 kostki rybne (u mnie tym razem z mintaja)
- sól pieprz
Panierka:
- 1 jako
- mąka pszenna
- bułka tarta
Ponadto:
- olej do smażenia
Panierowana ryba w kostce - przygotowanie:
Rozmrożone kostki rybne z obu stron posypać solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
Jak bezpiecznie rozmrozić rybę?
Ryba
szybko się psuje, traci swoje właściwości oraz smak i naprawdę wiele
nie trzeba, aby sobie zaszkodzić. Na świeżą rybę też należy uważać, a
jeśli chodzi o zamrożoną, należy ją odmrozić w odpowiedni sposób, aby po
prostu nie dopadło nas zatrucie pokarmowe. Podstawową zasadą nie tylko
jeśli chodzi o ryby, to nie wolno ponownie mrozić już rozmrażanych
produktów! Chyba, że zostaną one poddane obróbce termicznej. Pamiętajcie
o tym! A jak bezpiecznie odmrozić rybę? To poniżej.
Sposób 1: rozmrażanie w lodówce
Najprościej
i najlepiej zamrożoną rybę umieścić w lodówce i czekać. Przyznam, że
troszkę to potrwa, więc najlepiej rybę odmrażać przez noc. Warto też
zaznaczyć, aby ryby nie rozmrażać w temperaturze pokojowej, co jest
ryzykiem do namnożenia się bakterii i gwarantowanego zatrucia.
Sposób 2: rozmrażanie w wodzie
Szybszym
sposobem rozmrażania ryby jest jej rozmrażanie w wodzie lub nawet
mleku. Przyznam, że nie raz korzystałam z takiej opcji, kiedy właśnie
zależało mi na czasie. Tylko ja rybę wkładam do wody w szczelnie
zamkniętym woreczku, aby nie traciła smaku. Nie polewam jej wodą, gdyż
nie jest to ekonomiczne. Woda powinna być zimna, później stopniowo można
ją wymieniać na odrobiną cieplejszą, ale nigdy nie zaczynajmy od
ciepłej i nie używajmy gorącej, ponieważ wtedy białka w rybie mogą
się ścinać, co spowoduje, że ryba po przyrządzeniu będzie krucha i
rozpadająca się.
Sposób 3: rozmrażanie w piekarniku
Przyznam,
że ta metoda nie jest dla mnie, ponieważ rybę trzeba pilnować, a poza
tym w moim piekarniku temperatura zaczyna się od 110 stopni. Staram się
korzystać ze sposobu 1 i od czasu do czasu z 2. Tym razem zamrożoną rybę należy
umieścić w naczyniu żaroodpornym, a temperaturę ustawić na około 80-100
stopni. Gdy lód zacznie się roztapiać temperaturę można delikatnie
zwiększyć. W każdym przypadku rozmrożoną rybę przed dalszym jej przygotowaniem trzeba ostrożnie odsączyć z nadmiaru wody.
Rozmrażanie w lodówce to mój sposób.
OdpowiedzUsuńNigdy się nad tym nie zastanawiałam jak odmrozić rybę.
OdpowiedzUsuńZwykle rozmrażam właśnie w wodzie, tak jak napisałaś :). Czasem właśnie w lodówce, ale fakt to trochę trwa.
OdpowiedzUsuńJa również zawsze rozmrażam w lodówce, a rybę uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń