Krokiety z chleba tostowego z żółtym serem i szynką to błyskawiczna przekąska, która sprawdzi się na co dzień oraz na wszelkich imprezach. Są syte i naprawdę smaczne. Możecie je podawać z ulubionym sosem lub w wersji solo, czyli jak najbardziej lubię. Poniżej przedstawiłam Wam prostą wersję z serem i szynką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście sami poeksperymentowali z farszem. Smacznego!
Ilość: 4 sztuki
Ilość: 4 sztuki
Czas przygotowania: 15 minut
Krokiety z chleba tostowego z żółtym serem i szynką - składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plastry sera żółtego
- 4 plastry dowolnej wędliny
- 4 plastry pomidora
- 1/2 cebuli (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
Krokiety z chleba tostowego z żółtym serem i szynką - przygotowanie:
Kromki chleba tostowego rozwałkować.
(Najlepiej odciąć skórki, ale jeśli chleb jest miękki, to nie ma takiej potrzeby.)
Na każdej kromce umieścić po plasterku sera, wędliny, pomidora i dołożyć zeszkloną cebulkę. Chleb pozwijać w ruloniki i obtoczyć w jajku oraz bułce tartej.
Na każdej kromce umieścić po plasterku sera, wędliny, pomidora i dołożyć zeszkloną cebulkę. Chleb pozwijać w ruloniki i obtoczyć w jajku oraz bułce tartej.
(Należy pamiętać o panierowaniu boków.)
Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł. Sama bym o tym nie pomyślała.
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie. Zjadłabym z ogromną przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńwow! coś dla mojego męża, muszę mu koniecznie na dyżur zrobić. Super pomysł Dianko:)
OdpowiedzUsuń