Każdy kawosz z pewnością wie, która kawa posiada najlepsze walory smakowe i podbije jego kubki smakowe. Oglądając półki sklepowe mamy do wyboru mnóstwo rodzajów kawy. Na co zwrócić uwagę, aby wybrać te najlepsze ziarenka? Czy kierować się ceną, opisem, a może wyglądem opakowania? Należy pamiętać, że nie warto ufać wszelkim akcjom marketingowym, które nie do końca odzwierciedlają prawdę. Także jak dokonać właściwego wyboru i odróżnić dobrą kawę od tej gorszej?
1. Opakowanie
Należy dokładnie przyjrzeć się opakowaniu, w którym umieszczona jest kawa. Ono przekaże nam wiele istotnych informacji o ziarenkach.
- wentyl
Opakowanie z dobrą kawą posiada wentyl, który odprowadza nadmiar powietrza. Świeżo palone ziarna naturalnie oddychają, więc w paczce może gromadzić się powietrze. Należy zaznaczyć, że wentyl nie sprawi, że kawa straci swoją świeżość, ani aromat.
- data palenia
Kawa świeżo palona jest najzwyczajniej najlepsza! Uważa się, że kawa powinna być spożyta do 3 miesięcy po paleniu, ponieważ wtedy ziarna posiadają swój pierwotny smak i aromat. Ziarna, które dłużej poleżą na sklepowej półce wcale nie będą złe, ale mogę stracić swoje wyczuwalne nuty. Oczywiście kawa powinna być przechowywana w hermetycznym pojemniku lub torebce.
- pochodzenie
Kraj pochodzenia i region, w którym dojrzewa kawa wpływa na smak ziaren. Tą informację należy wziąć pod uwagę, jeśli poszukujemy swojej ulubionej kawy. Kawa z Ameryki Południowej charakteryzuje się nutami orzechu karmelu i czekolady. Kawa z Ameryki Środkowej to tak naprawdę cały wachlarz smaków, a jej finalny zależy od regionu. Ziarna dojrzewające w Afryce posiadają owocowy oraz kwiatowy posmak, a w azjatyckiej kawie można wyczuć przyprawy, gorzką czekoladę i karmel. Jednak coraz częściej kawy z Azji są delikatnie owocowe.
- stopień palenia
* Kawa jasno palona - delikatnie
brązowe ziarna charakteryzują się najbardziej kwaskowatym smakiem z
wyczuwalnymi nutami cytrusowymi. Taka kawa posiada największą zawartość
kofeiny.
* Kawa średnio palona -
ziarna są nieco bardziej brązowe od poprzedniego rodzaju palenia i
cechują się bardziej zbilansowanym smakiem. Oznacza to, że kawa nie jest
za bardzo kwaśny lub też gorzka. Nie znajdziemy już w niej tych
wyczuwalnych cytrusowych nut. Zawartość kofeiny w naparze również jest
wypośrodkowana pod względem pozostałych rodzajów wypalania ziaren.
Jednym słowem jest optymalna.
* Kawa ciemno palona - ziarna
kawy po takim paleniu posiadają ciemną barwę o intensywnych zapachu
oraz stosunkowo niskiej zawartości kofeiny. Rozkoszując się naparem
wyczujemy nuty gorzkiej czekolady.
2. Ziarna kawy
Po analizie powyższych informacji należy przyjrzeć się ziarnom. Z nich również wyczytamy wiele na temat kawy.
- wygląd
Ziarna w paczce powinny posiadać podobną wielkość, być pełne i niepokruszone. Kawa, która lekko błyszczy z pewnością była niedawno palone, ale uwaga! Kawa jasno palona charakteryzuje się matowymi ziarenkami.
- zapach
Świeżo palona i najlepsza kawa będzie posiadała intensywny aromat, który zachęci nas do rozkoszowania się tym pysznym napojem.
A jak już jesteśmy w temacie dobrej kawy, to chciałabym Wam przedstawić moje ostatnie odkrycie, czyli kawę ze sklepu Lagom Store. Jest to całkowicie nowy sklep, ale moją uwagę przykuły ciekawe opakowania, które są naprawdę wyróżniające się na tle innych produktów dostępnych w sklepach. Kawa oferowana przez Lagom jest świeżo palona i posiada odpowiednie opakowanie z wentylem. Myślę, że nie jeden kawosz polubi jej zbilansowany, czysty smak. Poza tym można ją przygotować w kawiarce, w dowolnym ekspresie lub po prostu zalać wodą. Ja akurat miałam okazję rozkoszować się kawą Budzik, która ma wyczuwalną nutę czekolady i karmelu oraz jest dość łagodna i naprawdę przyjemna w smaku. Sklep oferuje jeszcze inne rodzaje kaw mielonych i ziarnistych, więc myślę, że każdy dobierze pod swój gust odpowiedni profil smakowy.
Kawę mogłam przetestować dzięki firmie Lagom.
Nie wiedziałam o tym wentylu. Jaka ta przydatna informacja.
OdpowiedzUsuńSzczerze to kawoszem nie jestem, ale za to mój mąż to kawoholik ;) Pokaże mu ten post ;)
OdpowiedzUsuńTej kawy akurat nie znam, ale chętnie spróbuję :) Póki co, kupuję mieloną Lavazzę :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, ja kawę rzadko pijam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie wiedziałam o tym. Warto zapamiętać.
OdpowiedzUsuń