Żeberka duszone z warzywami w sosie własnym to klasyka, którą mile wspominam z dzieciństwa i późniejszych lat. Moja mama przyrządzała żeberka naprawdę wyśmienite, więc chcąc wrócić do tego smaku sama go odtwarzam i naprawdę czuję się jakbym cofnęła się w czasie. Żeberka są rewelacyjne! Soczyste mięso idealnie odchodzi od kości. Wiem, że to nie jest fit obiad, ale moja rodzina uwielbia żeberka. Polecam!
Ilość porcji: około 5-6
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: minimum 2-3 godziny
Czas duszenia: 1-1,5 godziny
Żeberka duszone z warzywami w sosie własnym - składniki:
- 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- przyprawa do żeberek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- mąka
- olej
Żeberka duszone z warzywami w sosie własnym - przygotowanie:
Żeberka wieprzowe należy umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek. Całość wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę i starte na grubych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) dodać do żeberek. Wszystko razem zalać wodą (aby dokładnie pokryła wszystkie składniki) oraz wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1,5 godziny). Pod koniec gotowania sos wymieszać z natką pietruszki i doprawić do smaku.
(Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki - uprzednio rozmieszaną z zimną wodą.)
Mój mąż uwielbia takie duszone żeberka.
OdpowiedzUsuńsmakowity i treściwy obiadek:)
OdpowiedzUsuńmniammmm takie danie to coś dla mnie
OdpowiedzUsuń