Bułeczki drożdżowe z nadzieniem to słodkie bułeczki, które piekę naprawdę bardzo często! Kiedyś jako jagodzianki, teraz z różnymi nadzieniami. Są przepyszne! Najczęściej większość nich znika od razu po wyjęciu z piekarnika, ale na drugi dzień również są smaczne. Z racji, że moja rodzina nie jest duża wystarcza nam 8 bułeczek, ale bywa, że podwajam proporcje, kiedy chcemy się nimi zajadać przez 2 dni. Bułeczki zawsze się udają i nie są skomplikowane w przygotowaniu. Ciasto możecie przegotować wieczorem, a rano wstawić do piekarnika i rozkoszować się pysznym śniadaniem lub spakować dziecku do szkoły. Smacznego!
Ilość: 8 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: ponad 2 godziny
Czas pieczenia: 18-20 minut
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem - składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (polecam typ 550)
7g świeżych drożdży (lub 3,5g suszonych) (*)
1 szczypta soli
125 ml mleka
1 żółtko
40g roztopionego masła lub 30 ml oleju
55g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
białko do posmarowania bułeczek
1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok)
7g świeżych drożdży (lub 3,5g suszonych) (*)
1 szczypta soli
125 ml mleka
1 żółtko
40g roztopionego masła lub 30 ml oleju
55g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
gęsty dżem (u mnie pomarańczowe nadzienie termostabilne Lauretta)białko do posmarowania bułeczek
Lukier:
1/4 szklanki cukru pudru1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok)
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem - przygotowanie:
Przygotować rozczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka (ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki i następnie przykryć ściereczką. Rozczyn odstawić na około 10 minut.
Po tym czasie w misce połączyć mąkę, oba cukry i sól. W składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę mleka. Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając masło lub olej. Dodać żółtko.
(Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję oraz idealnie odchodzić od dłoni.)
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (**), aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (po około około 60g każda). Z każdego kawałka uformować okrągłe kuleczki, a następnie płaskie placuszki. Na środku położyć po 1 łyżce nadzienia. Wszystkie bułeczki dokładnie zlepić. Bułeczkom nadać owalny kształt i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Tak ułożone ponownie przykryć szmatką i odstawić na 30-40 minut do kolejnego wyrośnięcia. Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w lekko rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu posmarować lukrem.
Po ostudzeniu posmarować lukrem.
Lukier:
Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym.
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem - dodatkowe informacje:
(*) Drożdże suche należy wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników.
(**) Ciasto można odstawić na 12 godzin do lodówki, czyli np. przygotować je wieczorem, a rano uformować i upiec bułeczki.
Wpis ze współpracy w firmą Kandy, która jest producentem nadzień Lauretta.
Jak one mega pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne. Rewelacyjnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńO matko. Jakie przeurocze.
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie. Z przyjemnością bym je schrupała.
OdpowiedzUsuńMniam, przepyszne bułeczki. Uwielbiam drożdżówki w każdej postaci:) I do tego taki pyszny dżem.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają i pyszne nadzienie!
OdpowiedzUsuń