Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką to proste, pyszne i tanie ciasto, z którym każdy sobie poradzi. W moim domu znika ekspresowo, jeszcze zanim porządnie ostygnie. Ciasto jest miękkie i zawsze ładnie wyrasta. Zamiast jabłek możecie użyć dowolnych owoców, ale szerze Wam przyznam, że wersja z jabłkami jest moją ulubioną. Polecam!
Wielkość formy: 12 x 30 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką - składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
- 1 jajko
- 2 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Dodatkowo:
- 2 jabłka
- odrobina kaszy manny
Kruszonka:
- 50g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki
Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką - przygotowanie:
Jabłka:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier połączyć za pomocą dłoni, aby powstała grudkowata kruszonka o konsystencji mokrego piasku.
Ciasto:
Jajko
należy utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo połączyć z maślanką i
olejem. Na końcu całość wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia, oprószyć odrobiną kaszy manny i następnie równomiernie umieścić na nim starte jabłka. Na wierzch rozetrzeć palcami kruszonkę.
Pieczenie:
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu można opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Rewelacyjne ciasto. Na pewno jest pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ^-^
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńApetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCzemu do kruszonką w tym przepisie daje się cukier puder a w innych kryształ? Dziękuję
OdpowiedzUsuńMożesz dodać cukier kryształ. Ja wolę w tym przypadku delikatniejszą kruszonkę.
Usuń